hirdetés

Úgy tűnik nem ütközik közvetlenül semmilyen nemzetközi jogba, Uniós szerződésbe a magyar monstre négyméter magas és 175 kilométer hosszú szögeskerítés felhúzása. Furcsa egy paradoxon helyzet, de amit mi anno 1989-ben lebontottunk Nyugaton, most felhúzzúk Délen. Más EU-s országnak is van kerítése, igaz kisebb és legalább jó drága, ráadásul semmit sem ér. Most nálunk is lesz, igaz sajnos határőrségünk az már régóta nincsen, de majd az is lesz ismét.  Magyarországra 54 ezer illegális határátlépő jött az idén, ami nagyon kiverte a kormány politikusaiban a biztosítékot. Az olaszokhoz és a görögökhöz kétszer ennyi menekült érkezett. Hogy mi lesz ebből jobb nem belegondólni de emberileg és erkölcsileg aggályos lépések ezek.

határkerítés

Tavaly több mint 276 ezer illegális bevándorló érkezett az Európai Unióba, 138 százalékkal több, mint az előző évben. Idén eddig Magyarországra 54 ezer illegális határátlépő jött. Tavaly összesen nem egészen 40 ezer menekült lépte át a határt. Főleg Szerbia felől érkeznek a zöld határon. Többségük egy pillanatra sem állna meg itt, mint ahogyan Szerbiában sem nagyon időznek. Nem véletlenül, hisz minket leszámítva mindenhol havi 7-800 euro segélyt kapnak, míg nálunk csak 27.000.-forintot. Ráaásul se tanítás, se munka, semmi nincs nekik Magyaroroszágon.

A magyar kormány arra utasította a belügyminisztert, hogy mérje fel a szerb–magyar határ fizikai lezárásának lehetőségét. A belügyminiszternek egy héten belül jelentést kell készítenie egy 4 méter magas kerítés felépítésének előkészítéséről.

Az ötlet zseniális, hisz semmilyen szerződésbe uniós jogba nem ütközik közvetlenül ezen drasztikus és embertelen lépés. Igaz ez nem is jogi kategória. Európában már három ország húzott szögesdrót kerítést a határára: keleten Bulgária és Görögország, nyugaton pedig a spanyolok. Mindegyik haszontalan, hisz nem csökkent a kerítések miatt a bevándorlók száma, sőt.

A bolgár–török határon mindössze néhány tíz kilométer van szögesdróttal lezárva. Persze a bolgárok tervezik, hogy mind a 200 km-nyi határszakaszt szögesdróttal teszik átjárhatatlanná, de elég borsosak a költségek. Most tervben van még 80 km-nyi három méter magas, oszlopokra feszített drótháló, amelyet a török oldal felé szögesdróttal borítottnak. Csak hát ez alsóhangon is több mint 15 milliárd forintba kerülne a bolgár kormánynak. S nekünk sem lesz olcsóbb.

Border policemen stand guard next to a barbed wire wall on the Bulgarian border with Turkey, near the village of Golyam Dervent on July 17, 2014. Overwhelmed by an influx of mostly Syrian immigrants, Bulgaria has taken steps to secure its EU border -- including building a barbed-wire fence -- but now faces criticism from rights groups. The 30-kilometre (19-mile) fence, standing three metres (10 feet) high and fortified with razor wire coils, was completed this week. Covering the least visible section of Bulgaria's 275-kilometre (170-mile) border with Turkey, it aims to stem a flow of refugees that saw more than 11,000 people enter the country illegally last year -- 10 times the annual figure before the Syrian conflict.   AFP PHOTO / DIMITAR DILKOFF

A kormány döntése előtt két vezető fideszes politikus is nyilatkozott a menekült problémáról, igaz reggel még mind a ketten tagadták, hogy kerítés építésbe fogna a kormány.

Kósa Lajos azt mondta, hogy szerinte “öt millióan vannak úton Európába illegálisan”,

Rogán Antal a Fidesz frakcióvezetője pedig arról beszélt, hogy százezres nagyságrendű lehet a Magyarországon rekedő bevándorlók száma. Hogy az adatokat honnan vették, az nem teljesen világos, hiszen idén eddig Magyarországra 54 ezer illegális határátlépő jött és a görög és az olasz hatóságok is csak összesen 90 ezer menekültről beszélnek idáig. Persze a szám így is brutális. A szír polgárháború és az ISIS elől menekülő emberek száma valóban folyamatosan növekszik.

A hétvégén a szerb kormányzat több tagja is megszólalt az ügyben. Nebojsa Stefanovic belügyminiszter szerint nemzetközi jogszabályokba ütközne, ha az illegális bevándorlás megfékezése érdekében Magyarország lezárná határait, de szerinte Orbán Viktor miniszterelnök nem is konkrét határzárról beszélt.

Ivica Dacic szerb külügyminiszter is azt hangsúlyozta, hogy a menekültproblémát Szerbia egyedül nem tudja megoldani, azt európai szinten kell rendezni. Szerinte hosszú távon nem jelentene megoldást, ha Magyarország az illegális bevándorlókat Szerbiába küldené vissza.

Szijjártó Péter külügyminiszter szerint a kerítéssel Magyarország semmilyen nemzetközi jogi kötelezettséget, illetve nemzetközi szerződést nem sért meg. Sőt szerinte az iménti példák is azt bizonyítják, hogy a modernkori vasfüggöny legális.