hirdetés

Négy éve húzódik az átfogó KRESZ-módosítás. Sokan azt mondják, a jelenleg hatályos KRESZ sokszor indokolatlanul nyakatekert mondatokat használ, feleslegesen hosszú és túlszabályozott – ezen mindenképpen változtatni szeretnének. Kozma Péter közlekedési jogász azt mondta, a késlekedés okát az ORFK szóvivőjének 2014-es nyilatkozatában kell keresni, amely alapján a tervek szerint az új törvény hatálybalépésekor mindenkinek újra kellene vizsgáznia KRESZ-ből. Természetesen ki is tört a pánik, a kormány nyugtatgat mindenkit.

KRESZ-boon

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szerint szó sincs arról, hogy újra kellene vizsgáznia minden járművezetőnek, ha majd módosulnak a KRESZ-szabályok, közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium elismerte, hogy a KRESZ áttekintése régóta tart, és még akár egy-másfél év is eltelhet, mire a szabályok módosulnak. A KRESZ módosítására vonatkozó javaslatokról folyamatosan egyeztetnek az érintett minisztériumokkal, szakmai szervezetekkel.

Autósiskolák sem hagyták szó nélkül azt, hogy a KRESZ-módosítások miatt újra kellene vizsgázni.

– Összességében elképzelhetetlen. Ilyet nem lehet csinálni – mondta az egyik közismert autósiskola alkalmazottja. Szerinte ilyen sehol a világon nincsen, így itt sem lesz.

Egy másik iskolában azt mondták, akkora közfelháborodás lenne egy ilyen új törvényből, amit biztosan nem kockáztatna meg senki se. Még úgy se, ha tényleg nagy összeget lehetne leakasztani egy ilyen kezdeményezéssel.

Egy másik autósiskolában azt mondták, nem hinnék, hogy ezt a törvényt bevezetik, pedig nem biztos, hogy ez rossz ötlet lenne. Ha nem is az, hogy mindenki új KRESZ-vizsgát tesz, de az nem ártana, ha részt vennének egy tanfolyamon azok, akik már rég szerezték meg vezetői engedélyüket.

Erre a felvetésre az autósiskolában egyébként azt mondták, ez inkább azért lehet, mert a kérdéseket úgy teszik fel a vizsgán, amire egy 15 évesen balesetmentesen közlekedő autós nem biztos, hogy válaszolni tud.

Egy másik autósiskolában azt mondták, a KRESZ ma már a francia rendszerhez hasonlóan nagyon nehéz. Nem csak két-három lehetőség közül kell választani, hanem néha 4-5 közül is. Szerintük a jelenleg jogosítvánnyal rendelkezők nagy része megbukna a mostani KRESZ-en, de ez inkább azért van, mert a kérdések egy része nem releváns.

Az ORFK ezzel kapcsolatban simán lehúzta a Magyar Nemzetet, amely a témát felvetette.

Valótlanság, amit a Magyar Nemzetnek nyilatkozó szakértő állított, vagyis a készülő új KRESZ nem jelenti azt, hogy az autósoknak újra le kellene vizsgázniuk a közlekedési szabályokból. Hozzátették, a rendőrség szóvivője 2014-ben, 2014 előtt, és azóta sem tett ilyen nyilatkozatot.

Ebből persze még nem derül ki az, hogy terveznek-e ilyet, vagy nem.

(Fotó: boon)