hirdetés

Botrány a Golgota festmény perén. Ma ugyanis ítélet születhetett volna a híres Munkácsy-festmény ügyében, hogy azt jogosan nyilvánították védetté, kvázi helyezték országos házi őrizetbe vagy sem. A tárgyaláson megjelent a kép tulajdonosa, a híres műgyűjtő Pákh Imre és rengeteg sajtóorgánum. Az alperes Forster Központ, azaz a magyar állam azonban nem várt és már-már nevetséges és elképesztő lépést tett, ugyanis csak a tárgyalás előtt bízta meg az ügyvédjüket, aki emiatt a tárgyalás és így az ítélet elnapolását kérte Fővárosi Bíróságtól.

pákh imre 2

Nem született ítélet a Golgota festmény ügyében, hiába várta azt mindenki. A Fővárosi Bíróságon már egy éve folyó perben ugyanis a Forster Központ, amely hirtelen védetté nyilvánította a neves festő, Munkácsy alkotását, a Golgotát, miután a kép tulajdonosa, az Amerikában élő magyar üzletember Pákh Imre nem adta el 3 millió dollárral kevesebbért, ahogy azt a magyar állam szerette volna. A lépés nem volt túl úrias a magyar államtól. Éppen ezért per lett a kép kvázi ország-háziőrizetéből, hisz hiába Pákh a kép tulajdonosa, az országból nem viheti el a saját tulajdonát képező alkotást, és így valljuk be, a festmény semmit nem ér.

A Fővárosi Bíróságon mindenki az ítélethirdetés reményében jelent meg, legalábbis Pákhék. Azonban az alperes, azaz a Forster Központ váratlan és nem túl szép lépést tett, az ítélet és tárgyalás elnapolását kérte, mert a jogi képviselőjüket csak a per előtti napon bízták meg. Igaz, több mint egy hete mindenki tudhatta, hogy ma a Golgota ügyében tárgyalás lesz és ítélet várható. Azonban az egynapos köztisztviselői napot is be merték hivatkozni, hogy az is akadálya volt a felkészülésnek. Valljuk be, elég szánalmas lépésnek tűnik mindez, ráadásul a magyar állam egyik szervezete járt így el,  és ismerjük el, el kell gondolkodni sok mindenen a jövőben, ha az állam így packázik egy állampolgárával. A bíróság szóvá is tette mindezt.

– Felhívom a felek figyelmét a jóhiszemű perrendtartásra a jövőben. Hasonló esetekben pénzbírságok lesznek kiszabva a jövőben. Természetesen a felkészülésre mindenkinek megfelelő időt biztosít a bíróság, és ezen esetben is így tesz – mondta dr. Drávecz Margit tanácselnök bíró.

– Én úgy gondolom ez a lépése a Forster Központnak egyértelműen csak az időhúzásról szól. A per egy éve zajlik és semmi nóvum nincs benne. Nagyon nem korrekt hozzáállás ez a részükről, ami miatt el vagyok képedve. Az is nagyon sajnálatos, hogy a politikai-gazdasági elvárásoknak, igényeknek akar jelen ügyben megfelelni a Forster Központ – mondta az amerikai–magyar üzletember képviselője, dr. Érdi Zsolt ügyvéd.

Az Amerikából Budapestre utazó Pákh Imre nem volt boldog a tárgyalás után.

– Most erre mit mondjak? Én jogtalannak tartom, ahogy a Golgotát védetté nyilvánították és kvázi akaratom ellenére a saját tulajdonomat képező tárgyat nem vihetem sehova. Ráadásul mindezt úgy tette a Forster Központ, hogy én nem voltam hajlandó olcsóbban eladni ezt a Munkácsy-alkotást. Furcsa és sajnálatos ügyintézési mód ez – mondta Pákh Imre.

A per szeptemberben folytatódik.