hirdetés

A Tolna Megyei Főügyészség kérte a nyomozási bírót, hogy rendelje el annak a 19 éves szekszárdi férfinak a letartóztatását, aki péntek este meggyilkolta hatéves rokonát. A gyanúsított korábban pszichiátriai kezelés alatt így az sem biztos, hogy el lehet-e ítélni.

 

Az ügyészség közleménye szerint a részleges beismerő vallomást tett férfit 2017 őszén a bíróság cselekvőképességet részlegesen korlátozó gondnokság alá helyzete. A 19 éves férfit 14. életévét be nem töltött, védekezésre képtelen személy ellen elkövetett emberölés bűntettének megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki gyanúsítottként.

 

Az emberölés büntetési tétele 10-20 évig terjedő vagy életfogytig tartó szabadságvesztés. A férfire azonban életfogytiglani szabadságvesztés nem szabható ki, mivel a gyilkosság idején még nem töltötte be a 20. életévét.

A kislány holttestét a Séd patak medrében találták meg pénteken. A gyerekkel különös kegyetlenséggel  végzett az unokabátyja, a patakparton bántalmazta, majd egy nagyobb tárggyal hat ütést mért a fejére. A gyanúsított és a kislány családja egy közös udvarú ingatlanban élt együtt.

K.Dánielen nem nagyon látszott különösebb megbánás, a nyelvét nyújtogatta a fotósokra, amikor vitték a bíróságra.

A férfi letartóztatását büntetés-végrehajtási intézetben kell végrehajtani. A férfit azonban elötte átszállítják az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetbe (IMEI) az elmeállapotának megfigyelése miatt.

A letartóztatás elrendelésének általános oka, hogy a férfit kétség kívül, kiemelkedő tárgyi súlyú, 10-20 évig büntetendő, erőszakos bűncselekményt követett el. Ezen kívül a bonyolult bizonyítást igénylő büntetőeljárás miatt más módon nem garantálható a férfi felelősségre vonása.

A letartóztatás mellett azzal érvelt a bíróság, hogy fennáll a szökés, elrejtőzés veszélye, továbbá jelenleg még nincs meg az elkövetés eszköze, amelyet a gyanúsított vélhetőleg elrejtett vagy megsemmisített. Fennáll annak a veszélye is, hogy a tanúkkal egy lakókörnyezetben élő gyanúsított, a hozzátartozóin keresztül megpróbálná a tanúkat jogellenesen befolyásolni. Végül nem zárható ki az sem, hogy a büntetett előéletű, hosszabb ideje pszichés gondozás alatt álló gyanúsított szabadlábra kerülése esetén nem hagyna fel a családon belüli, erőszakos vagy vagyon elleni bűncselekmények elkövetésével. Az eljárás célja jelenleg enyhébb kényszerintézkedéssel nem biztosítható.

 

A férfi védője fellebbezést nyújtott be, úgyhogy a végzés nem vált véglegessé.