hirdetés

Több százmillió forintos áfacsalás gyanújával őrizetbe vette a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a szegedi polgármester egyik bizalmasát, Joób Márton szegedi önkormányzati képviselőt, aki az Összefogás Szegedért Egyesület színeiben lett politikus. Joób háromszoros kenuvilágbajnoka címmel rendelkezik és 11 gyermek édesapja. Így döbbenetes az ő letartóztatása.  Fura ez az egész, hisz Joób cégeinek az összes árbevétele alig volt pázszázmillió így matematikailag nem jön ki a több száz milliós csalás, hisz valós költségei bizonyosan voltak. Arról nem is beszélve Simonka György Fideszes honatya mintha több pénz eltüntetésében vett volna részt , de még csak őrizetbe sem került. 

 

Az Origo úgy tudja, hogy a NAV már hosszabb ideje nyomozott a politikus ügyében.

Az adóhatóság szokása szerint csak annyit közölt, hogy folyamatban lévő ügyben nem nyilatkozhatnak.

Megnéztük Joób cégeit és bizony a tavalyi árbevételei el sem érik a 400 millió forintot. Így nem nagyon értjük, hogy ebből miként jött ki a több százmilliós áfacsalás ? Valamilyen valós költsége bizonyosan volt a világbajnoknak.

Ami pedig aggasztó, hogy miként van az, hogy egy Fideszes képviselő Simonja György több mint egymilliárdos pénzlenyúlás miatt vádlott, de még csak őrizetbe sem vették ? Kettős mércét alkalmazna a NAV ? Nem lenne jó. Nem lenne jó, mert felmerülne rögtön, hogy persze Joób nem Fideszes így dutyiban a helye.

Mi hisszük, hogy a NAV nem politikai óhajokat hajt végre és hisszük, hogy pároktól független.

Barnáné Horváth Melinda, a NAV Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatóságának sajtóreferense az MTI érdeklődésére ugyanezt mondta. Az Origo értesülése szerint Joób letartóztatásáról csütörtökön dönt a bíróság.

Az üggyel kapcsolatban a szegedi önkormányzat megjelentetett egy közleményt, ebben azt írták:

Megdöbbenve értesültünk Joób Márton ügyéről, amiről semmilyen ismeretünk nem volt, és amelynek semmi köze nincs képviselői munkájához. Reméljük, hogy a vállalkozói tevékenységével kapcsolatos hír nem igaz, és tisztázza magát a vádak alól.

Tápai Péter, a szegedi Fidesz alelnöke 2019 októberében arról beszélt egy sajtótájékoztatón, hogy információik szerint a NAV számlavásárlás ügyében indított vizsgálatot Joób cége ellen. A Szegedma az ügyben akkoriban megkereste a képviselőt, de választ nem kapott.

Joób Márton a szegedi polgármester, a szocialista pártból a tavalyi önkormányzati választás után kilépő Botka László legszűkebb köréhez tartozik, az önkormányzatban a család- és szociálpolitikáért, illetve sportért felelős tanácsnok. A képviselő a 2018-as országgyűlési választáson az MSZP és a Párbeszéd képviselőjelöltje volt Csongrád megye 2-es körzetében, de B. Nagy László, a Fidesz-KDNP jelöltje megelőzte.

A bíróság lehet nem helyezi előzetesbe a világbajok sportolót, hisz 11 gyermeke van. Így a szökés szóba sem jöhet. Így a most bajba került politikus lehet házőrizetbe kerülhet, ami bőven elégséges intézkedés lenne.

(Csákány)