hirdetés

Azt eddig is tudtuk, hogy az MTV szerkesztőinek és riportereinek a szakmai tudása és hozzáértése igen gyatra. A Fideszhez való lojalitásuk viszont annál nagyobb. Azaz a felejtő kategóriába tartoznak. Most ezt MÚOSZ is megerősítette,hisz szerintük is sajtószakmai-etikai hiba volt nem beszámolni a híradóban Bajor Imre, illetve Robin Williams haláláról.

rákay

Sajtószakmai-etikai hibát vétettek az MTVA szerkesztői, amikor a közszolgálati televízió híradójában nem tájékoztattak Bajor Imre, illetve Robin Williams haláláról – közölte állásfoglalásában a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) Etikai Bizottságba. A panaszt egy magánszemély nyújtotta be az MTVA Híradója ellen. A szakmai-etikai állásfoglalás szerint a híradó szerkesztője és felelős szerkesztője „szakmai hibát követett el, amikor a hírszerkesztés szabályait figyelmen kívül hagyta a híradó szerkesztése során.”

A magánszemély panaszában azt írta: „Javaslom és kérem, hogy az MTVA szerkesztőit ítélje el és rekessze ki a szakma. Részvétlenségük felháborító, magyarázkodásuk szánalmas.” Az Etikai Bizottság szerint jogos a bejelentés, tekintettel arra, „hogy a sajtó szakmai szabályai, a hírszerkesztés normái szerint a hír olyan ellenőrzött, hiteles forrásból származó információ, amely közérdeklődésre tarthat számot. A hírszerkesztés során, a szerkesztő többek között köteles a hír alapját szolgáló esemény, történés, stb. aktualitását, frissességét, a hírben szereplő személy(ek) közismertségét, az esemény egyediségét, meglepő, vagy megdöbbentő voltát az információ érdekességét mérlegelni.”

Az MTVA Híradója és munkatársai ugyanakkor nem tagjai a MÚOSZ-nak, így konkrét határozatot nem hozhat az eljáró tanács. Döntésük szerint ugyanakkor fontos, hogy a szakmai-etikai állásfoglalást ne csak a panaszos ismerje meg, hanem a magyar újságíró-társadalom is.