hirdetés

Komoly bajban a bűnbánó maffiózók. Kiderült a nagy leszámolási ügyekben vádalkut kötő személyekről, hogy kamuznak. Sőt azt sem ellenőrizték a nyomozók, hogy pentitók korábban miért másképp nyilatkoztak  a gyilkosságokról. Nem véletlenül helyezte hatályon kívül a Fővárosi Ítélőtábla a hírhedt Conti Caros gyilkosság elsőfokú, elmarasztaló ítéletét és új eljárás lefolytatására kötelezte az elsőfokú bíróságot. Úgy tudjuk az ügyben több furcsaság és különös, már már mesebeli esemény is történt. A manapság csak bűnbánó maffiózoként ismert üzletemberek érdekében állhatott a neves könyvelő meggyilkolása. A tanuk kihallgatása is több  mint fura volt, azaz amatőr, holott a legjobb gyilkossági nyomozók dolgoztak az ügyön. Ráadásul a luxus autószalonban történt gyilkosság után nem sokkal a maffia cég, a Conti Car a BRFK-nak adományozott egy nagyértékű autót. Feltehetőleg véletlen egybeesés semmi más. Ennek következtében sosem volt igazán fontos a gyilkos személye és az sem kinek volt érdeke a könyvelő brutális kivégzése.

 portik_tek

Bár nagy port kavart 1996.júliusában a Conti Car szalonban történt gyilkossági eset hosszú évtizedekig képtelen volt a rendőrség megoldani az ügyet. Pedig a neves könyvelő lemészárolását sokan látták, sőt sokan hallották is az előzményeket. A maffia központban, a luxus autó szalonban lévők azonban mind amnéziásak lettek hirtelen. Sőt a gyilkosságot vizsgáló nyomozók nem is nagyon erőlködtek azon, hogy megtörjék a nehéz fiúkat. Megelégedtek azzal, hogy senki sem látta a gyilkosságot. Megelégedtek azzal, hogy elfelejtsék megnézni a könyvelő halála kinek jött jól. S mindezt egy olyan rendőri egység tette, amelynek a gyilkossági ügyekben a felderítési mutatója egyedi volt, hisz 100%-ban mindig megtalálták a gyilkosokat. Így történhetett meg, hogy a Conti Car vezetői is megúszták sokáig a felelőségre vonást. Az azonban összességben érthetetlen, hogy akkor a fura gyilkossági eset után a Conti Car miért adományozott egy nagyértékű autót a rendőrségnek ?  Miért épp a könyvelő kivégzése után tette ? Kik egyeztettek az adományozásról ? Miért fogadta el a rendőrség az autót, hisz tudni lehetett, hogy a Conti Car vezetői igencsak jól ismert figurái az éjszakai életnek, sőt büntetve is voltak.

Tény kérdése,hogy nagy volt az izgalom akkoriban a Kassai téri autószalonban. Aztán a kedélyek lenyugodtak, amikor pár hónap múlva egyértelművé vált, hogy a gyilkossági ügyet megúszták a maffia szerű szerveződés vezető tagjai. Félreérés ne essék nem azt mondjuk, hogy  a könyvelő meggyilkolásának nincs meg az elkövetője. Azt mondjuk, hogy a megbízó kiléte maradt titokban. S azt senki se mondja, hogy a Conti Car vezetése annyira szerette B.Elemért, hogy falazott neki évtizedeken át, sőt a rendőrséget is megajándékozták, csak, hogy Elemé megússza az ügyet.  Nos ez túl átlátszó.

 

Mindezek tudatban nem véletlen, hogy a táblabíróság mostani végzésében arra hívta fel a figyelmet, hogy a Fővárosi Törvényszék nem tisztázta teljes mértékben az ügyben koronatanúként szereplő Conti Caros egykori nehézfiúk szavahihetőségét. Pedig erre azért is szükség lett volna, mivel közvetlen bizonyítékok híján, tanúvallomások alapján kapott hét és fél évet Balogh Elemér.

Mint ismeretes Balogh Elemért a Fővárosi Törvényszék még tavaly januárban hét év hat hónap börtönbüntetésre ítélte, mert a törvényszék bizonyítottnak látta, hogy a férfi 1996 július 30-án, a Conti Car autószalon presszójában a Csaszi becenévre hallgató Cs. József egykori bokszolót halálra késelte. Mivel a védelem fellebbezett, a büntetőügy a Fővárosi Ítélőtáblára került, amely a nyilvános ülésén megalapozatlanság és eljárási szabálysértések miatt hatályon kívül helyezte a korábbi döntést és új eljárás lefolytatására kötelezte az elsőfokú bíróságot.

 

A másodfokú bíróság nagy részben az elítélt Balogh Elemér ügyvédjének az álláspontját osztotta. Az Ítélőtábla kitért rá, hogy azoknak a releváns tanúknak a szavahihetősége, akiknek az elmondásaira a törvényszék az ítéletében támaszkodott, nem lett kellően ellenőrizve. Emlékezetes, az újraindított gyilkossági ügyben Balogh Elemérre a Conti Car korábbi vezetője, Radnai László, valamint az éjszakai életben szintén jól ismert Tanyi György is terhelő vallomást tett.

 

A Fővárosi Ítélőtábla szerint a szavahihetőséggel kapcsolatos adatok beszerzésére az új elsőfokú eljárásban kell sort keríteni. A táblabíróság ítélete kiemelte azt is, hogy több tanú esetében elmaradt a nyomozati vallomásuk részletes ismertetése, valamint a korábbi, illetve az új nyomozásban tett tanúvallomások közötti ellentmondások tisztázása. Radnai és Tanyi is megváltoztatta az emberölés után, 1997-ben tett vallomását. – közölte Bíró Tamás, ügyvéd.

 

A nehézfiúk akkor még úgy nyilatkoztak, hogy semmit nem láttak az ott történtekből. Az ügyvéd bízik benne, hogy tisztázódni fog, esetleg felvetődhettek-e egyéni érdekek a terhelő vallomások mögött. A táblabíróság emlékeztetett, mivel objektív bizonyíték nem került elő Balogh Elemérrel szemben, ezért Radnaiék szavahihetőségének a vizsgálata nagy alaposságot indokolt volna. Balogh elemér házi őrizetét lakhelyelhagyási tilalomra enyhítette az Ítélőtábla, ami szintén eléggé előremutató fejlemény.