hirdetés

Hatvanmillió forintot találtak annál a budapesti háziorvosnál, aki oltott de mégsem. A koronavírus elleni oltóanyagot ugyanis a csapba nyomta többnyire a kedves orvos. Cserébe minden páciens 30 ezer forintot fizetett és kapták is a védettségi igazolást.

 

A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség kötelességszegéssel és üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadása és más bűncselekmények miatt folytat nyomozást egy háziorvos ügyében. Hasonló estekről külföldről már jött hír, a közösségi médiában is terjedtek olyan videók, amikor az orvos felszívta az oltóanyagot a fecskendőbe, aztán kinyomta a földre. Itthon most a gyanú szerint ugyanez történt. Az orvos még hozzá is tette: „Hadd fogyjon!”. Mindezért persze, busás összeget szedett be a páciensektől, akiknek az oltás nem, csupán az oltási igazolás kellett.

A Központi Nyomozó Főügyészség tájékoztatása szerint a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség és a Fővárosi Nyomozó Ügyészség további bizonyítékok beszerzése és az elkövetők elfogása érdekében 11 helyszínen hajtott végre akciót a Nemzeti Védelmi Szolgálat és a Készenléti Rendőrség közreműködésével az orvos ügyében.

A megalapozott gyanú lényege szerint egy budapesti háziorvos – a szakasszisztensével együttműködve – azt a gyakorlatot alakította ki, hogy valótlan tartalmú oltási igazolást állítottak ki, az oltás tényleges beadása nélkül. A gyanúsítottak a koronavírus elleni oltás felvétele miatt a rendelésen megjelent személyek számára – amennyiben azok az oltás felvételére nem tartottak igényt, ám a védettségi igazolásra szükségük volt – 15-30 ezer forint közötti összegért állították ki az igazolást.

A gyanúsítottak a jogosulatlan előnyként kapott összeget egymás között egyenlő arányban elosztották. A rendelésen két rendőr is megjelent, akik úgy kapták meg pénzért az asszisztens által kiállított oltási igazolást, hogy a háziorvos az oltóanyagot felszívta egy fecskendőbe, majd annak tartalmát egy „Hadd fogyjon!” kijelentés kíséretében a mosdókagylóba ürítette.

A regionális nyomozó ügyészség elrendelte a két egészségügyi dolgozó őrizetét, gyanúsítottként hallgatta ki őket korrupciós bűncselekmény miatt – amelyet a háziorvos tettesként, míg a szakasszisztens bűnsegédként követett el –, majd indítványozta a letartóztatásukat. A kényszerintézkedés elrendeléséről a Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsa ma dönt.

Az ügyben eddig négy gyanúsítottat hallgattak ki – a két rendőrt, az orvost és az asszisztensét –, ám sem az egészségügyi dolgozók, sem a két rendőr nem tett vallomást.

A kutatások során a megvesztegetett egészségügyi dolgozóktól közel 60 millió forint korrupciós pénzt foglaltak le. A terhükre rótt bűncselekmény 2-től 8 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

 

( Predrag )