hirdetés

Dráma és döbbenet a honvédségnél. Öt árva gyermeket, feleségeket, szülőket hagytak maguk után a felrobbant katonák, akiket hősi halottá nyilvánított Simicskó István honvédelmi miniszter. Az életben maradt katona pedig életmentő műtétjei előtt pedig megkérte párja kezét, a katona életben van, de állapota súlyos és a legprofibb orvosok vigyáznak rá a Honvéd kórházban. Azt egyelőre nem tudni, hogy mi indította be az orosz 250 kilogrammos rombolórepesz-gránátot, amely a hidegháborús időkből maradt a Hortobágyon, közel 41 ezer darab halálos társával.

tűzszerész baleset

A vezérkari főnök, Benkő Tibor vezérezredes leállíttatta a Hortobágyon a bombamentesítési munkálatokat, mert a ma felrobbant orosz hidegháborús időkből itt maradt 250 kilogrammos monstrum is hatástalanítva volt, és egyelőre nem tudni, mitől indult be, vált instabillá és robbant fel, hisz nem lett volna neki szabad. A hős halált halt katonáknak ez rutinmunka volt, akik a bomba megsemmisítésén ténykedtek további 27 társukkal közösen a kijelölt zónában.

– Fiatal bajtársainkat vesztettük el, akik elhivatottak voltak és a harmincas éveikben jártak. Nem tudjuk pontosan, mi is történhetett, hisz az orosz repeszromboló gránát hatástalanítva volt, egy másik hasonló méretű és pusztító erejű bombával együtt, ami szerencsére nem robbant fel. 2015 óta dolgozik a katonaság az erősen szennyezett területen, heti váltásban, 30-32 tűzszerész és katona. A területen eddig 41 ezer bombát és aknát térképeztünk fel – mondta Benkő Tibor vezérezredes.

A miniszter bejelentette, hogy a hősi halott katonák családjait mindenben segíteni fogják. Ilyen súlyos tragédia több mint tíz éve nem érte a magyar honvédséget. A magyar tűzszerészek az elmúlt évtizedekben húszmillió aknát és bombát hatástalanítottak.

– Gyászolunk, és én miniszterként kezdeményeztem, hogy a Hazáért Érdemrendet megkapják hősi halottaink, bajtársaink. Borzalmas, ami történt, és amíg ki nem derül, mitől robbant fel a bomba, addig leállíttattam mindent az adott területen – közölte Simicskó István miniszter.

Némi öröm a tragédiában, hogy egy másik megsemmisítésre váró bomba nem robbant fel, és így a többi, közelben dolgozó katona nem vesztette életét. Az illetékesek megerősítették, hogy minimum 2 tűzszerésznek kell ilyen nagy bomba esetén ténykednie a halálos szerkezet mellett, itt most öten dolgoztak.

Az életben maradt katona a Honvéd kórházban kérte meg a barátnője kezét a műtétjeinek a megkezdése előtt, ami még szívszorítóbbá tette ezt a fekete napot a honvédségnél.

(Szerző: Csákány)