hirdetés

Sok a találgatás a közelgő Merkel-Orbán találkozó kapcsán de a beigért  kormányellenes tüntetések sokasága is negatív irányba terelheti az amúgy is feszélyezett találkozót. Úgy tudjuk, hogy leállhat az Audi és a Mercedes magyarországi gyára is, ha továbbra is csintalankodik a magyar kormány és húzogatja az Unió bajszát. Ráadásul összesen csak öt órát lesz majd Magyarországon az év embere Angela Merkel s annak nagy részét sem Orbán Viktorral tölti.

orbán gáspár

Sokak szerint Angela Merkel német kancellár villám látogatása nem biztos, hogy jó. De azért mi reménykedjünk. A különféle politikai infok szerint állítólag a szőnyeg szélén is állhat szegény miniszterelnökünk. Mert túl sok borsot törtünk az Unió orra alá, mert túlon túl nyitottunk az orosz medve Vlagyimir Putyin felé. S mert súlyosan belegázoltunk sok sok befolyásos nyugati tőkés pénzügyeibe. Így hiába az érzelmi kötődés Merkel asszony, ha tovább csintalankodunk közölheti a négyszemközti beszélgetésen, hogy a német autógyárak, az Audi és a Mercedes azaz a gazdaságunk fő rugói, mozgatói bizony hónapokra lefognak állni. ( Volt már rá sajnos példa ). ezzel komoly csapást mérnének a Fidesz kormányra, amely el lehetetlenülne és összeomolna, hisz az állam bevételei egy csapásra súlyosan megcsappannának. A forint elszállna a 340-es színt felé, amelyet már lassan nyaldosunk, s ez sem jó omen. Ráadásul az sem túl jó előjel, hogy Orbán Viktorral alig egy órát fog tölteni a német vas lady.

Megkérdeztünk egy kormányközeli biztonságpolitikai szakértőt is, aki kérte, hogy nevét ne közöljük, mert él a retorzióktól.

Sajnos több forgatókönyv is lehetséges a találkozó révén. Megdicsérni nem fognak ezt biztosra vehetjük. Bár MAgyaroroszág olyan Németországnak mint a ksi megtévedt rosszcsont, szegény rokon, akit szeretnek és próbálják az útját egyengeti, hisz mi tettük lehetővé az NSZK és az NDK egyesülését. Ennek ellenére nem volt véletlen az sem, hogy a korrupciós ügyek, botrányok az elött törtek ki, hogy Angela Merkel találkozott volna Orbán Viktor miniszterelnök úrral. A sok sok kormányellenes tüntetés sem tett jót a találkozónak s Orbán miniszterelnök úr helyzetét, pozicióját jelentősen rontják sajnos. Az is sokat elárul a találkozóról, hogy Angela Merkel több időt szán a MAZSIHISZ és az Andrássy Egyetemre, mint a miniszterelnök úrral való találkozóra.  Így az is lehet, hogyha úgy véli Merkel kancellár, hogy pár hónapra leállítja az Audi és a Mercedes gyárakat, ez súlyos hatással lenne a magyar gazdaságra. Sokak szerint ahogy a Fidesz elbánt a bankokkal, a kommunikációs cégekkel, ahogy az alkotmányt átírták vagy ahogy a médiát központilag cenzúrázták, vagy az oroszokhoz Putyinhoz való közeledésünk, mind mind szóba kerülhet, rosszalhatják de úgy gondolom Magyarország akár az Unió kísérleti terepe is lehet s ami itt beálik azt alkalmazza majd az Uniós is-mondta az Esti Újságnak a kormányközeli szakember.

Sajnos az utóbbi években diplomáciai szempontból elszigetelődő magyar kormánynak (kétoldalú találkozó keretében ritkán fogadunk jelentősnek mondható állam- és kormányfőt) nagyon fontos a látogatás, már csak azért is, mert a Fidesz 2010-es választási győzelme óta nem találkozott Merkel Orbán Viktorral Magyarországon, miközben például 2009-ben Bajnai Gordon, 2007-ben Gyurcsány Ferenc meghívását is elfogadta.
A Fideszben különösen az amerikai diplomáciai botrány kirobbanása óta bíznak abban, hogy a német kapcsolatok egyfajta védőernyőként szolgálhatnak a kormányt ért nemzetközi kritikákkal szemben, ezért az elmúlt hetekben érezhetően rengeteg energiát ölt a kormány a „hagyományosan jó német-magyar kapcsolatok” meglétének demonstrálásába. Orbán Viktor kétszer is járt Berlinben az elmúlt hetekben, a Fidesz hétfői frakcióülésén pedig Rogán Antal arról beszélt, több politikusnak is pluszfeladatokat okoz majd a következő időszakban, hogy a német kapcsolat megerősítésén dolgozzon.