hirdetés

Sokak szerint jól elbaltázta az ellenzék a dunaújvárosi választásokat, mert nem tudtak megegyezni. Így magabiztosan győzött a fideszes Lassingleitner Fruzsina a dunaújvárosi időközi választáson vasárnap. Huszti Zsolt, a DK jelöltje kapta a második legtöbb szavazatot, míg Selyem József, a szocialisták jelöltje csak a negyedik helyet tudta megcsípni a jobbikos Barta Endre mögött. Tóbiás József, az MSZP elnöke közleményt adott ki. Azt, hogy a többi párt is felszólította-e a helyi vezetőit lemondásra, nem tudjuk.

tóbiás-origo

Úgy tűnik, komoly következményei vannak az MSZP-ben a dunaújvárosi fiaskónak. Lemondásra kérte fel ugyanis Tóbiás József pártelnök az MSZP dunaújvárosi szervezetének elnökét, miután az MSZP-s frakcióvezető szerint rossz döntést hoztak. Mint ismeretes, az ellenzéki pártok annyira ügyesek voltak, hogy nem tudtak megegyezni egy jelöltben, így mindenki maga indult. Ez pedig kudarccal végződött.

Szervezetileg hibáztunk. Hagytuk, bízva a helyi demokráciában, hogy a dunaújvárosi szervezet önállóan döntsön az indulás feltételeiről. Sajnos ki kell mondjuk, hogy a választók szempontjából  rossz döntést hoztak – fogalmazott Tóbiás, aki szerint a tegnapi kudarc tanulsága, hogy az egyéni érdekek nem írhatják felül az állampolgárok érdekeit.

Az MSZP elnöke szerint együtt kell működni a demokratikus erőkkel, és meg kell teremteni a társadalmi koalíciót. Tóbiás, akinek a székére sokan pályáznak, úgy véli, hogy mindenütt a legjobb jelöltet kell kiválasztani, nem a helyi elitekre bízva a kiválasztás folyamatát, hanem a társadalmi akaratot tiszteletben tartva.

(Fotó: Origo)