hirdetés

A szokásos  csütörtöki kormányinfón több kérdést is kapott a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Lázár János a Szépművészeti Múzeum és Habony Árpád közti „érdekes együttműködéssel” kapcsolatban.

habony-rogán

Úgy tűnik, érik a Szépművészeti igazgatójának a leváltása. Egyre több a botrány a múzeum körül és egyre több furcsa és érdekes képkölcsönzés, terembérbeadás esik ki a múzeum szekrényéből.

Lázár János miniszter kijelentette, hogy Habony Árpád magánéleti viszonyait nem követte, de nyugtalanítja, ami a Szépművészeti körül zajlik. Arról is beszélt a miniszter, hogy Baán László, a múzeum igazgatója „nagyon súlyosan téved”, ha azt hiszi, a Szépművészeti sorsa attól függ, hogy az intézmény kikkel van jóban.

Lázár János miniszter megerősítette, hogy Habony Árpád nem kap fizetést a kormánytól.

Közben felmerült, hogy Habony Árpád 2007-es esküvőjének az idején még Hiller István (MSZP) volt a kultuszminiszter. Erre reagálva Tóbiás József, a szocialista párt jelenlegi elnöke közleményében azt írta: „Az akkori kulturális miniszter nem tudott róla, hogy Habony Árpád a Szépművészeti Múzeumban tartja esküvőjét. Ha tudott volna róla, nem engedélyezte volna. A közel fél évtizede kulturális miniszterként tevékenykedő Balog Zoltán felelőssége, hogy lépjen ebben az ügyben.”

Szakértők szerint 1,5-2 millió forintos „ajándék” lehetett a Szépművészeti termeinek ingyenes átengedése Habony Árpád 2007-es esküvőjére.