hirdetés

Az MSZP frakcióvezető-helyettese, Szakács László feljelentést tesz a Legfőbb Ügyészségen, mert szerinte a vagyontörvény kijátszásával a magyar állam elveszítette meghatározó befolyását az egyik legnagyobb állami cég, a Magyar Posta felett. Az ügyben érintet lehet a kormány által is mostanában erősen támadott, és eddig jó barátnak számító milliárdos Spéder Zoltán is, aki ellen a magyar FBI már nyomoz állítólag. Legalábbis a sok házkutatás, Spéder autójának az elvitele mind erre adhat okot következtetni.  

magyar posta

Úgy tűnik, a milliárdos üzletember és bankár Spéder ellen az MSZP  is hadba száll, nem csak a Fidesz. Szakács László ugyanis ismeretlen tettes ellen tesz feljelentést, mert az állam tulajdonrésze nem változott ugyan a 14 milliárd forint értékű postában, egyetlen részvény 50 millió forintért történő eladásával fontos irányítási jogkörök kerültek ki az állam kezéből. No de mind ezen jogok hogy hogyhogy nem épp a Spéder üzleti köreihez tartozó Takarékbankhoz kerültek. Igaz, pici kerülővel. Spéder ellen azonban a magyar FNI más ügyek miatt is vizsgálódik, hisz házkutatások sokasága volt a bankár cégeinél, az autóját is elvitte az NNI, szóval most nem nagyon szereti a kormány a korábbi jó barátáját.

Az MSZP-s képviselő szerint mindez felveti a hűtlen és a hanyag kezelés, a hivatali visszaélés gyanúját, szerinte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Miniszterelnökség a döntések előkészítésekor megkerülte a vagyontörvényt – közölte.

A posta nemzeti jelentőséggel bíró, kiemelt vagyon, a magyar állam tulajdonrésze soha nem eshet 75 százalék plusz egy szavazat alá, azaz az állam minden döntést meg kell hogy tudjon hozni egyedül.

Ennek ellenére 2013 végén a posta közgyűlése piacra bocsátott egy B sorozatú elsőbbségi részvényt, amelynek névértéke száz forint. Ezt a részvényt 50 millió forintért eladták az akkor még állami tulajdonban lévő Takarékbanknak, amelyet 2014 februárjában értékesítettek a Spéder Zoltán fémjelezte FHB-csoportnak. Az FHB 54 százalékos, irányító részesedést szerzett a Takarékbankban.

Egy hónappal később a posta közgyűlése a száz forint névértékű részvénnyel járó jogosultságokat tovább bővítette mindenféle ellenszolgáltatás nélkül. Míg korábban ennek a B részvénynek a tulajdonosa csak arra volt jogosult, hogy megmondja, ki legyen a könyvvizsgáló, ezen döntés után az igazgatótanács és a felügyelőbizottság tagjainak felét is a részvény tulajdonosa jelölhette ki – magyarázta az MSZP-s képviselő. Ma az állam talán még a vezérigazgatót sem tudja leváltani – jegyezte meg.

Szakács László szerint ezek olyan irányítási jogkörök, amelyek csak a magánbefektető érdekeit szolgálják, és semmi estre sem az államét.

Az MSZP-s képviselő azt mondta: a feljelentést a nap folyamán megteszi, az mellékleteivel együtt 280 oldal. A feljelentést sajtóértesülések és cégnyilvántartási adatok alapján készítették – tette hozzá.