hirdetés

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter kiállt a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal  „törvényesen és tisztességesen dolgozó” munkatársai mellett, miután „minősíthetetlen hangvételű, alaptalan támadás” érte a tárca intézményét. Bár tény, hogy az MVH-nál voltak bajok, hisz épp a Fazekas által kinevezett vezető tisztségviselő emberei buktak meg és állnak a vádlottak padján, mert visszaéltek az uniós földalapú támogatásokkal, nem kicsit. Aztán a napokban megint lebukott egy szegény hivatalnok, aki pénzért adott infókat épp egy titkos szolgának. Szóval van baj bőven.  

MVH-ügy

Fazekas miniszter azt követően nyilatkozott az MTI-nek, hogy a Miniszterelnökséget vezető Lázár János pénteken, a bürokráciacsökkentés mellett érvelve, a távirati irodának azt mondta, „ma már sokkal inkább úgy tűnhet: nem a minisztériumnak van háttérintézménye, hanem a háttérintézménynek van minisztériuma”, és példaként említette az agrártárca egyik hivatalát, ahol szerinte többen dolgoznak, mint a minisztériumban.

Az agrárminiszter ezen bepöccent. Fazekas Sándor kiemelte: az MVH a gazdákért dolgozik, azért, hogy időben, megbízhatóan megkapják a támogatásokat. A hivatal 2015-ben 232 ezer kérelmet bírált el, és rekordnak mondható 800 milliárd forint agrártámogatást fizetett ki a gazdáknak, miközben mindössze 1150-en fellebbeztek a döntések ellen – fejtette ki. A miniszter hozzátette: Földművelésügyi Minisztérium vezetőinek az a céljuk, hogy a hivatal a jövőben még eredményesebben működjön a magyar gazdák érdekében.

Azonban nem szabad elfelejteni, hogy a korrupció és  a visszaélések megfertőzték az MVH-t. Mindez pedig azért sokkoló, hisz épp Fazekas miniszter bizalmasai kerültek a vádlottak padjára, mert az uniós földalapú támogatásokkal visszaéltek.  Az ügyben több mint 40 vádlott van, és várja a bíróság verdiktjét.

Mint arról korábban beszámoltunk, bár előzetesben volt és továbbra is vádlott az MVH hivatalnoka, mégis bekerült az agrárkamara vezetésébe, és az egyik vidéki földhivatal vezetését is megkapta. Annak ellenére, hogy egy komoly monstre másfél milliárdos visszaélés szereplője. A földalapú támogatásokkal kapcsolatos csalássorozatok miatt összesen 79 embert gyanúsítanak, akik másfél milliárd forint uniós támogatást akartak felvenni jogosulatlanul.

Aki termőföldet művel, annak uniós támogatás is jár, méghozzá hektáronként 70 ezer forint. Mindössze egy nyilatkozatot kell hozzá kitölteni. Ezt pedig csak szúrópróba-szerűen ellenőrzik. A gyanú szerint ezt próbálta kihasználni a bűnszervezet, amelynek tagjai még 2013 októberében buktak le.

A minisztérium akkori tájékoztatása szerint másfél milliárd forintnyi támogatást igényeltek jogtalanul. A pénzt végül nem fizették ki nekik. A hatóságok pedig őrizetbe vettek négy embert, köztük a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal elnökhelyettesét. Mostanra azonban kiderült: sokkal több az érintett.

A módszer egyszerű volt, de kellett hozzá a Vidékfejlesztési Hivatal belső segítsége is.

A volt elnökhelyettesen kívül házi őrizetben van a hivatal volt kifizetési igazgatója is. A Földművelésügyi Minisztérium szerint „nem az MVH rendszerében, hanem az emberekben volt a hiba”.