hirdetés

Lassan itt az EP finish
2014-05-05 11:33

Három hét múlva, május 25-én, vasárnap több mint 8 millió választópolgár dönthet arról, kik foglalhatják el az Európai Parlamentben (EP) a Magyarországnak járó 21 képviselői helyet. Az EP választáson a JESZ nem indulhat, akárcsak az Új Magyarország Pártja mert leadtak 24.000 aláírást, de zekből csak 18.000 volt érvényes. Bokros Lajos pártja a MOMA még reménykedik, mert szerintük a Nemzeti Választási Iroda hibázott a kárukra.

A választás egyfordulós, a magyarországi lakóhellyel rendelkező választópolgárok nyolc pártlista egyikére szavazhatnak. A szavazólapon sorrendben a következő pártok és pártszövetségek listái szerepelnek majd: Magyar Szocialista Párt, Seres Mária Szövetségesei, Fidesz-KDNP, A Haza Nem Eladó Mozgalom párt, Jobbik, Lehet Más a Politika, Együtt-PM, Demokratikus Koalíció.
Az EP magyar tagjainak választását március 8-án írta ki Áder János köztársasági elnök.
A május 25-i szavazáson a választópolgárok valamivel több mint tízezer hazai szavazókörben, valamint 97 külképviseleten személyesen szavazhatnak.
Az EP-választás arányos választási rendszerben, listás szavazással zajlik. A választáson Magyarország területe egy választókerületet alkot, a mandátumkiosztás az úgynevezett legnagyobb maradék elve szerint történik.
A listaállításhoz legalább 20 ezer választópolgár aláírással hitelesített ajánlása volt szükséges. Mandátumot az a párt kaphat, amelyik a voksoláson több szavazatot kap, mint az összes listára leadott összes érvényes szavazat öt százaléka.
A listáról a jelöltek a párt által eredetileg bejelentett sorrendben jutnak mandátumhoz.
Három héttel a szavazás előtt csaknem 2500-an jelezték, hogy valamelyik külképviseleten voksolnának. (Öt évvel ezelőtt a külképviseleti névjegyzékben valamivel több mint 3800-an szerepeltek, ebből 3400-an el is mentek szavazni.) A külképviseleti névjegyzékbe vételt május 17-én 16 óráig lehet kérni a lakóhely szerinti település jegyzőjétől vagy online a www.valasztas.hu-n.
Az EP-választás sajátossága, hogy a Magyarországon lakóhellyel rendelkező uniós polgárok is szavazhatnak a magyar EP-listákra, ha kérik. A Nemzeti Választási Iroda 107 ezer európai uniós állampolgárt tájékoztatott arról, hogy választójogukat Magyarországon is gyakorolhatják az EP-választáson, közülük már 5 ezren jelezték, hogy a magyar listákra voksolnának. Öt évvel ezelőtt 5500-an szerepeltek a névjegyzékben a szavazás napján. Az uniós polgárok névjegyzékbe vételüket május 9-én 16 óráig kérhetik.
Azok, akik nem a lakóhelyükön, hanem egy másik magyarországi településen kívánnak voksolni, május 23-án 16 óráig kérhetik átjelentkezésüket, eddig ezt 5 ezren tették meg. Öt évvel ezelőtt 25 ezren jelzeték a szavazás előtt, hogy nem a lakóhelyükön, hanem egy másik magyarországi településen kívánnak voksolni.