hirdetés

Nem nyugszanak az ápolók, tegyük hozzá, hogy jogosan. Így közel tízezren tüntettek a fővárosban, ahol két tüntetés is volt. Az ápolók magasabb bért és életpályamodellt követelnek. Emellett a biztonságos betegellátásért és a bérek emeléséért tüntettek a Kossuth téren is az Őszintén az Egészségügyről akciószervezet szervezésében.

ápolók2

Selmeczi Kamill, az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke azt mondta, a magyar egészségügyét az ápolás felemelése nélkül nem lehet olyan színvonalra hozni, amilyet a betegek elvárnak. A mostani állapotokat tarthatatlannak nevezte. Azt mondta, „meg kell lépni”, amit az egészségügy már nagyon régóta vár.

Bele kell nyúlni a pénztárcába, az állam pénztárcájába, oda kell adni azt a pénzt, azt a fizetést, azt az elismerést, amit ez az ágazat megérdemel – mondta Selmeczi Kamill.

A tüntetők a Clark Ádám téren gyülekeztek, majd a Lánchíd, a József Attila utca és a Nádor utca érintésével vonultak a Kossuth Lajos térre.

ápolók

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) szervezte tüntetés résztvevői is vonultak, csak ők a Hősök teréről az Emberi Erőforrások minisztériuma elé. A szervezők szerint a Hősök terén nagyjából 5 ezer ember gyűlt össze. A szónokok arról beszéltek, elkötelezettek a betegekért, az ellátás biztonságáért, ugyanakkor arra hívták fel a figyelmet, saját családjukért is felelősséget kell vállalniuk, ami a jelenlegi bérszínvonal mellett már nehéz feladat.

Balogh Zoltán, a MESZK elnöke szerint a szakdolgozók türelme egyre fogy. Balogh szerint kevesen dolgoznak az ágazatban és a fiatalok közül egyre kevesebben választják ezt a szakmát. Leértékelt papucsokban, turkálókból összeszedett munkaruhákban, romos épületekben dolgoznak a szakápolók, egyre több a munka, méltánytalanul kevés a pénz.

Molnár Attila, az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete elnöke azt mondta, sürgősen béremelést kell kapniuk az egészségügy gazdasági műszaki területén dolgozóknak is. Azt mondta, a jelenleginél jobban működő, reális értéken finanszírozott és magas szintű szolgáltatásokat nyújtani képes egészségügyi ellátórendszer kell.

A MESZK márciusban a bértárgyalás azonnali megkezdését, 50 ezer forintos alapilletmény emelést, cafeteria bevezetését, valamint az államtitkárságon belül az ápolásügy képviseletének megerősítését kérte.

A Fidesz közleménye szerint a kormány azon dolgozik, hogy érezhetően javuljanak az egészségügyi dolgozók munkakörülményei és anyagi megbecsülése. 2010 óta 95 ezer egészségügyi dolgozó bérét emelte a kormány, ez jövőre is folytatódik, jövőre 16 milliárdos béremelési program jön, 43 ezer ápoló és 18 ezer orvos bére emelkedik. Nő a készenléti, az ügyeleti és a túlóradíj is. A túlórákat is gyorsabban számolják majd el.

(Fotó: vs.hu )