hirdetés

Faludy György özvegye, Fanny kénytelen árverésre bocsátani a költő értékes hagyatékát, köztük személyes tárgyait, kitüntetéseit, és a kiadatlan kéziratait is. A kiárusítást a kényszer szülte: Faludy özvegye nem tudta létrehozni a férje emlékszobáját, múzeumát, így helyhiány miatt kell az értékes hagyatékon túladnia. Az Esti Újság úgy tudja, Faludy özvegyét csúnyán be is csapták és rengeteg pénzt bukott el, amikor egy volt sportolónak, aki később a JESZ színeiben indult a legutóbbi önkormányzati választásokon, súlyos tízmilliókat adott kölcsön.

faludy-labirintus

Faludy özvegye, az Esti Újság úgy tudja, súlyos tízmilliókat bukott, amikor egy volt sportolónak, vállalkozónak kölcsönt adott. A férfi később a legutóbbi önkormányzati választásokon is megmérettette magát egy korábbi kormánypárt színeiben, de alig kapott szavazatot. Igaz, ez a párt már a Parlamentben sincs. Nos, Faludy Fannyt úgy tűnik, csúnyán rászedték, és a kölcsönadott pénzt talán sosem fogja már viszont látni. Információink szerint Faludy özvegye közel 20 milliót bukott el. Azt nem tudni, hogy ezen rossz befektetés és kölcsön miatt bukott-e el a Faludy-múzeum vagy sem, de sajnos a neves író emlékét őrző tárgyait, iratait, múzeumban, úgy tűnik, sosem fogjuk már látni. Hogy pontosan milyen indokkal csalták ki a pénzt Faludy özvegyétől, nem tudni.

Különösen szomorú döntés kellett hoznom Gyurka halála után tíz évvel. A férjem még életében gyűjteményének több ezer értékes kötetét a Széchenyi könyvtárnak ajándékozta. Sok értékes darabot, személyes tárgyait azonban rám hagyta. A Pintér Galériában kalapács alá kerül mintegy 100 darab, ezért a Faludy-hagyatéknak ezen tételeit katalogizáltam, leírtam a történetüket. Ezt az aukciót óriási lehetőségnek tartom, hiszen Gyurka tisztelői otthonukban tudhatnak egy aprócska ‘darabot belőle’. (…) Gyurka sok személyes tárgya, többek között a bögréje, a bőr nyaklánca ötezer forintos kikiáltási árról indul. Bútorok, festmények, különleges, ki nem adott kéziratok, Faludy ruhái, a nagy botrányt kavaró meztelen fotós dedikált férfimagazin mellett a költő Kossuth-díja és a többi kitüntetése is kalapács alá kerül, igaz, ezek kikiáltási ára is borsosabb már: egy- és másfél millió forintról indul értük a licit  – mondta a Blikknek Faludy Fanny.

Ahogyan korábban megírtuk, a költő özvegye Faludy-emlékmúzeumot szeretett volna létrehozni, ám a hely sosem nyílt meg. A felbecsülhetetlen hagyatékot rejtő ferencvárosi romos ingatlan felújítására 12 milliót költött a Faludy Alapítvány. A havi bérleti díjból és a rezsiköltségből 9,5 millió forint adóssága halmozódott fel, az özvegy tönkrement anyagilag. Az Esti Újság úgy tudja, a fentebb leírt kölcsön okozta mindezt. Bár korábban azt ígérték, az önkormányzat elengedi a tartozást, májusban megkapta a felszólítást, hogy hagyja el a helyiséget. Fanny akkor szégyennek nevezte, ami Faludy hagyatékával történik.