hirdetés

Bár a magyar-szerb határon némileg csökken a nyomás, de ezzel nincs megoldva a tömeges népvándorlás problémája, azt az Európai Uniónak közösen kell megoldania, azonban  nem önmagában kvótákkal – mondta Kósa Lajos, a Fidesz megválasztott frakcióvezetője. Közben az ENSZ kimondta Magyarország súlyosan megszegte a törvényeket.

Horgos, 2015. szeptember 15. Illegális bevándorlók alszanak a régi Horgos-Röszke határátkelõhelynél, a magyar-szerb határ szerbiai oldalán 2015. szeptember 15-én. Ezen a napon hatályba léptek a migrációs helyzet miatti új szabályozások. MTI Fotó: Mohai Balázs

Az első helyen a migrációs válsággal foglalkozó tanácskozás zárónapján Kósa Lajos hangsúlyozta: óriási volt a nyomás Magyarország déli határán, de az állami szervek és a civil szervezetek megfeleltek, kiválóan látták el a feladatukat. A rendőri erők fellépése nem volt aránytalan, sőt sokszor többet is tűrtek annál, mint amit a képek láttán az ember gondolna – mondta.

Közös európai megoldást sürgetve a kormánypárti politikus arra hívta fel a figyelmet, hogy a javasolt kvótarendszer megoldás helyett újabb kérdéseket vet fel, például azzal kapcsolatban, hogy a kvóta alapján szétosztott embereket hogyan lehet az adott országokban tartani, miközben ők döntő többségében Németországba, Dániába és Svédországba jöttek.

Kiemelte: első helyen az EU határait kell megvédeni. Ha ez valamelyik tagállamnak – jelen esetben Görögországnak – nem sikerül, az uniónak segítenie kell ebben.

Közben az ENSZ főbiztosa szerint a migrációs válságot érintő intézkedéseivel Magyarország nemzetközi jogokat sértett – jelentette ki Zeid Raad al-Husszein, az ENSZ emberi jogi főbiztosa. A magyar kormány politikáját idegen- és muzulmánellenesnek nevezte.

 

Megrémítenek a magyar hatóságok által hozott kegyetlen és egyes esetekben törvénytelen intézkedések, amelyek az utóbbi napokban születtek  – fogalmazott az ENSZ emberi jogi képviselője, utalva arra, hogy a hatóságok nem engedélyezik a migránsoknak az ország területére való belépést, őrizetbe veszik őket és “aránytalan erőszakot” alkalmaznak velük szemben. Felrótta, hogy “a hatóságok újságírókat támadnak meg és videoanyagokat foglalnak le tőlük.”

 

Al-Husszein szerint azok az új törvények, amelyek értelmében az illegális határátlépés bűncselekménynek minősül, nem összeegyeztethetők azzal, amit Magyarország az emberi jogok betartása terén vállalt.. Az Európai Unió országaiba igyekvő közel-keleti és afrikai menekülteknek nincs más lehetőségük, mint hogy embercsempészekre hagyatkozzanak – tette hozzá. A főbiztos felszólította az EU-t, sürgősen hozzon az emberi jogokat jobban szem előtt tartó intézkedéseket, és aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy mindeddig nem sikerült határozott, elvi alapokon nyugvó lépésekről döntenie a válság kezelése érdekében.