hirdetés

Elítélték a belügyminiszter emberét, mert hagyta magát megvesztegetni. Folytatólagosan elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt két év, négy év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a Fővárosi Törvényszék Eiselt Györgyöt, a Belügyminisztérium volt helyettes államtitkárát. Mint ismeretes  vesztegető annak az Eclipse nevezetű cégnek a vezetője volt, aki érdekes módon eztán elnyerte  az eredetiségvizsgálatot az államtól, jó sok milliárd forintért.

 eclipse

Itt a lényeg ugyani nem helyettes államtitkárként, hanem korábban, a Nemzeti Közlekedési Hatóság egyik vezetőjeként követte el a bűncselekményt E.György.  Ez azért fontos mert a vesztegető cég az Eclpse ugyanis a nagyon jó autós barátság után sok sok milliárdos állami tendert nyert meg, pont a NKKH-tól, amelyet a megvesztegetett vezetett. persze mindez lehet teljesen véletlen egybeesés is.  a belügyminiszter embere E.György emellett mellékbüntetésként 14,4 millió forint vagyonelkobzást is elrendelt a bíróság .

A volt politikust megvesztegető másodrendű vádlott az Eclipse tulajdonosa D. György volt, akit folytatólagosan elkövetett hivatali vesztegetés bűntette miatt egy év két hónap, három év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztést kapott.

A Központi Nyomozó Főügyészség súlyosbításért fellebbezett és végrehajtandó szabadságvesztést kért a két vádlottra.

 

A Fővárosi Bíróság honlapján közzétett közlemény rögzíti: az ítélet szerint a másodrendű vádlott által képviselt részvénytársaság “E. György és családtagjai számára 2006 és 2009 között 2 darab nagy értékű gépjármű ingyenes használatát biztosított”. Az elsőrendű vádlott ekkor hivatalos személy volt, 2009. májusától pedig vezető beosztású hivatalos személynek minősült, és részt vett a részvénytársaság által közbeszerzésben megnyert munkák tesztelésben és azok átvételében. A gépkocsi használat ellenértéke a négy év alatt 14,4 millió forint lett volna – írták.

“Bár a rendelkezésre álló adatok szerint E. György I. rendű vádlott a gépkocsi használat ellentételezéseként hivatali kötelezettségét nem szegte meg, illetve azzal nem is élt vissza, a bíróság ítélete szerint a gépjárművek használatával sérült a hivatali személyek befolyástól mentes működésébe vetett bizalom” – tartalmazza a bíróság közleménye.

Eiselt György helyettes államtitkári megbízatása 2011 augusztusában szűnt meg, miután – bár tagadta bűnösségét – felajánlotta lemondását.