hirdetés

Az adózókkal fizetteti meg a  kormány azon milliárdokat, amelyet az OLAF szerint szabálytalanul használt fel a korrupció üldözésére. Az uniós 2,4 milliárd egyharmadát egy olyan ügyvédi iroda kapta, amelynek épp egy exkormányközeli politikus a tagja. Azonban Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter nem emiatt, hanem azért rendelt el vizsgálatot, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal miért nem tájékoztatta a hivatalt vezető Tállai András államtitkárt arról, hogy nyomozás indult a Csalás Elleni Európai Hivatal az OLAF vizsgálata nyomán – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

NAV

Mint ismeretes, az OLAF, az uniós csalás elleni hivatala komoly szabálytalanságokat talált a közbeszerzések szabályosságának ellenőrzésére adott  majd 1 milliárd forint felhasználásánál.  Azaz le lett nyúlva, úgy tűnik, az a pénz, amivel épp a korrupciót kellett volna felszámolni. Az ügyben a NAV is érintett, de az adóhatóságot irányító államtitkár ezen vizsgálatról, nyomozásról semmit sem tudott. Így az újságíróknak érthető módon Tállai András csak azt tudta mondani, hogy ilyen nyomozás nincs a NAV körül, ami azért volt kínos, mert Polt Péter legfőbb ügyész ennek épp az ellenkezőjét állította.

Így némi kommunikációs zűr és zavar alakul ki a kormányon  belül. Az NMG közleménye szerint az OLAF a közbeszerzések szabályosságának ellenőrzésére adott uniós pénzek felhasználása ügyében szabálytalanságokat állapított meg, ennek alapján a NAV bűnügyi főigazgatóságának központi nyomozó főosztálya nyomozást indított. Az OLAF koordinációs irodája a NAV-on belül működik, ennek ellenére a nyomozásról – amelyről a legfőbb ügyész is tudott – az adóhivatalt vezető államtitkár nem kapott tájékoztatást, írja közleményében az NGM. A miniszter utasította a tárca közigazgatási államtitkárát, hogy rövid határidővel folytassa le a vizsgálatot az ügyben.

Ezen uniós pénzből mintegy 900 millió egy ügyvédi irodához került, amelynek tagja épp egy expolitikus.

Jávor Benedek, a PM uniós képviselője szerint elképesztő, ami történt.

Nagy valószínűséggel a teljes összeget vissza kéri majd az Unió, amit a Fidesz-kormány minden bizonnyal majd az adózókkal fizettet meg. Az OLAF olyan súlyosnak találta a szabálytalanságokat, hogy a teljes támogatási összeget, azaz csaknem 2,4 milliárd forint visszafizettetését javasolta az Európai Bizottságnak. A politikus hozzátette, mivel az uniós kifizetési ciklus már véget ért, a magyar adófizetők pénzéből kell majd visszautalni a kifizetett támogatást Brüsszelbe.