hirdetés

Úgy tudjuk egy csomó kormány közeli vállalkozó és politikus pénze is beragadt a Hungária Értékpapír Zrt.-be. A kár jóval több mint az az  egy milliárd, ahogy azt a rendőrség kommunikálja, hisz van olyan ügyfél is akinek ennek a kétszerese volt a brókercégnél lekötve. Úgy tűnik a rendőrség egyelőre nem is sejti, hogy valójában mi folyhatott a ceglédi érdekeltségű cégnél. Arra is kíváncsiak leszünk, hogy még milyen bűncselekményre bukkannak az NNI nyomozói. Tény, hogy  az NNI most visszasírhatja a már megszüntetett vérprofi Gazdaságvédelmi osztályát.

hungária

A hivatalos kommuniké szerint egymilliárd forintos veszteség miatt folytat nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda a Hungária Értékpapír Zrt. ügyében. Nos a kár ennél jóval ennek a sokszorosa csak egyelőre vagy nem tudja a nyomozóhatóság vagy még nem akarja ezt bejelenteni, hisz van olyan ügyfél akinek egyedül  a hivatalos egymilliárd kétszerese ragadt be. Ráadásul az is zűr a zavarban, hogy rengeteg politikus és kormány közeli vállalkozó tartotta itt a megtakarítását. Hogy miért ?Teljesen egyszerű,hisz jóval jobb kamatokat kínált a brókercég, mint az állami érdekeltségben lévő bankok. Állítólag hosszú éveken át minden rendben ment, mindenki megkapta a leírt kamatokat és mindenki boldog volt,bár ez mára megváltozott, hisz rengeteg nyugdíjas, vállalkozó is futhat a pénze után úgy  tűnik.

Az ügy további érdekessége és igen komoly magyarázatra szorul a hatóságok részéről az is, hogy ebben az esetben miért vettek mindenkit őrizetbe a Hungária Értékpapír Zrt.-nél  és a Buda Cash-nél miért is nem? Nos ez komoly rejtély.

 

A HVG azt írta, hogy a Hungária cégvezetőinek  azt tanácsolták, hogy az eljárás megindulása előtt menjenek előre és forduljanak a MNB-hez. Az ügyészség az őrizetben lévők közül hárommal szemben kéri a bíróságtól az előzetes letartóztatás elrendelését, a negyedik ember esetében megelégedne a lakhelyelhagyási tilalommal.

 

A Hungáriai Értékpapír Zrt. négy emberét vette őrizetbe a rendőrség azt követően, hogy a Magyar Nemzeti Bank feljelentése nyomán március 5-én sikkasztás gyanúja miatt feljelentést tett.

A hvg.hu információi szerint az őrizetbe vett személyek között van a cég két vezetője, illetve kisebb beosztású munkatársaik. Az utóbbiakról azt tudni, pénztárosként dolgoztak a Hungária Zrt.-nél. Az utóbbiak egyelőre nem tettek vallomást, ügyvédet kértek ahhoz, hogy beszéljenek a hatóság embereinek.

A sikkasztás mellett az ügyben felmerülhet okirat-hamisítás vagy közokirat-hamisítás gyanúja is. Az ügyet ismerő forrás szerint nem biztos még az, hogy a céget felszámolják. Érdekes információ az is, hogy a vezetőknek egyébként valakik azt tanácsolták, hogy az eljárás megindulása előtt menjenek előre és forduljanak a MNB-hez. Ismert, állítólag ugyanígy jártak el a Buda-Cash vezetői mielőtt a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai megszállták volna a székházat.

A Pest Megyei Főügyészség szóvivője, Gyugyi Csilla azt a tájékoztatást adta, hogy az őrizetben lévők közül három gyanúsítottal szemben kérik a bíróságtól az előzetes letartóztatás elrendelését. A negyedik ember esetében elégnek tartják azt, ha lakhelyelhagyási tilalom alá kerül.A Budakörnyéki Járásbíróságon vasárnap döntenek erről.

Csak szeretnék megjegyezni, hogy a lakhelyelhagyási tilalom is egyfajta kényszerintézkedés, azaz a negyedik gyanúsítottat is bíróság elé kell állítani.