hirdetés

Az Esti Újság értesülése szerint valakik nagyon belenyúlhattak a hírhedt 15 milliárdos  MVM-büntetőperbe, és így nagyon úgy látszik, hogy igen jelentősen befolyásolták a bíróságot is, hogy ne lehessen komoly elmarasztaló ítéletet hozni. A vádiratból ugyanis épp azon ügyek maradtak ki, úgy tudjuk, amelyekben el lehetett volna ítélni a vádlottakat. Az esetet csak színesíti, hogy a kimaradt ügyekről értesítve lettek a nyomozóhatóságok, de nem érdekelte őket. Természetesen megkerestük az ORFK sajtóosztályát is, akik kérdéseinkre rövid, tömör választ adtak, forduljunk az ügyészséghez. Az egyik fő érintett az a Kocsis István, aki most is az OTP felügyelőbizottságának tagja, és akinek állítólag sokat köszönhet a Fidesz Paks 2 létrejöttéért. 

kocsis 3

Jó nagy botrány várható az MVM elhíresült, 15 milliárdos büntetőügyével kapcsolatosan, hisz úgy tűnik, a kaposvári bíróság jól át lett ejtve. A vádiratból ugyanis kimaradtak olyan kétes, fura ügyletek, amelyek alapján az általunk megkérdezett szakértők szerint is simán el lehetett volna ítélni pár milliárd forint értékben elkövetett hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt több vádlottat is. Nos, ez elmaradt, mert ugye a bíróság hozott anyagból dolgozik. Ráadásul ezen fura és kétes ügyletek benne sem voltak a vádiratban, azonban a nagy kapkodás vagy a nagy izgalom miatt ezen ügyek fellelhetőek a nyomozati iratokban. Az Esti Újság szerint szorosan idetartozó az, amit az ítélet kihirdetésekor a bíró fogalmazott meg:

„Rég láttam ilyen kusza és zavaros iratanyagot.”

Az Esti Újság úgy tudja, hogy a kimaradt bűnügyek kapcsán a nyomozóhatóságok meg lettek keresve, de egyelőre nem érdekli őket az, hogy magas rangú állami cégek vezetői és azok holdudvara könnyen szerzett bűnösnek tűnő milliárdokhoz juthattak.

Természetesen megkerestük az ORFK sajtóosztályát, hisz az ügyet anno az NNI nyomozta. A rendőrségnek ezen kérdéseket tettük fel. Érdeklődnénk, hogy igaz-e, hogy az NNI a hírhedt, 15 milliárdos MVM-ügy, amely hűtlen kezelés miatt indult, a peranyagából kimaradtak olyan dokumentumok (pl.: paksi borospince megvásárlásának anyagai), amelyek a vádlottak esetleges felelősségét támasztották volna alá? Miért maradtak ki ezen anyagok  a vádiratból? Véletlenül, vagy Önök nem tartották fontosnak? Mi lesz ezen kétes adásvétel ügyével?

A válasz tömör és egyszerű volt. Mintha minden rendben lenne.

A vádirat tartalmával kapcsolatos kérdéseivel, kérjük, forduljon az illetékes ügyészség felé – írta az ORFK Kommunikációs Szolgálata.

Nos, majd fordulunk, de azt aggasztónak tartjuk, hogy a nyomozást vezető szervezet ezek után nem rendelt el vizsgálatot. Pedig talán kötelességük lenne, hisz új adat, információ jutott a birtokukba.

Mint ismeretes, a Kaposvári Törvényszék felmentette Kocsis Istvánt, a Magyar Villamos Művek Zrt. egykori vezérigazgatóját, az OTP Bank Nyrt. igazgatósági tagját. A Fővárosi Főügyészség előbb 15 milliárd forintos hűtlen kezeléssel, majd a későbbiekben benyújtott második vádiratban egy újabb milliárdos bűntettel is vádolta Kocsist. Vádlottként szerepelt az ügyben még Kovács József, a Paksi Atomerőmű volt vezérigazgatója és még négy vádlott-társuk. Kocsis felesége és az FTC extulajdonosa, a hírhedt titkosszolgálati botrányba ( Nádor’ 95-ügy ) is belekeveredett Sz. András  csupán felfüggesztett börtönbüntetést kapott. Az elsőfokú ítélet nem jogerős.

A perben Kocsis terhére rótták, hogy az MVM-nek 15 milliárd forintos vagyoni hátrányt okozott – amelyből 12 milliárd megtérült. A vád bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette volt. A másodrendű vádlottat – Sz. Andrást, az MVM volt vezérigazgatói főtanácsadóját – hűtlen kezelés és pénzmosás miatt 2 év, 4 évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte. Ugyancsak elítélték a nyolcadrendű vádlottat –  Kocsis feleségét – orgazdaság és pénzmosás miatt 2 év börtönbüntetésre, 5 évre felfüggesztetve. Egy vádlott – dr. Kapolyi László – időközben elhunyt, a többi vádlottat felmentette a törvényszék.

A per még 2013 márciusában kezdődött – a Kaposvári Törvényszéket Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke 2012-ben jelölte ki letárgyalására –, majd miután a parlament tavalyelőtt szeptemberben az alaptörvény ötödik módosításával szeptemberben eltörölte a bírósági ügyáthelyezések lehetőségét, visszakerült a fővárosba, hogy aztán – a Kúria döntése nyomán – ismét Kaposváron kezdődjön újra.

Mint ismeretes, a Népszabadság márciusban azt írta, Kocsis István segített az Orbán-kormánynak tető alá hozni a paksi bővítésről szóló orosz–magyar megállapodást. A lap felidézte, hogy Kocsis a Tocsik-ügy idején az abban érintett ÁPV-nél dolgozott, a 2003-as paksi üzemzavar idején az atomerőmű vezérigazgatója volt, később a BKV-vezérként szivárogtatott információkat a Hagyó-ügyről. Kocsis már 2003-ban üzletelt a Roszatommal, amikor a paksi üzemzavar elhárítására annak leánycégét, a Tvelt kérte fel. A Népszabadság szerint amikor 2007-től kezdődően a paksi bővítést célzó előkészületek elkezdődtek, több alkalommal is személyesen tárgyalt a Roszatom vezetőivel. A napilap forrásai szerint Orbánéknak Kocsis abban segített, hogy az oroszok végre komolyan vegyék az orosz részvételű bővítést és finanszírozást akaró magyar felet. Ez gyorsan megtörtént, viszont ennek az volt az ára, hogy a Németh Lászlóné fejlesztési miniszter által aláírt szerződés az orosz fél elképzeléseit tükrözi. A lap forrása szerint erre utal, hogy a parlament honlapján szereplő paksi bővítésről szóló törvény magyarul annyira suta fordulatokat tartalmaz, hogy az eredetije vélhetően orosz nyelven íródott.