hirdetés

Komoly bajban van az a komlói rendőr, aki egy kémtollal akarta megtudni mit beszélnek nevelt fiának nagyszülei róla. A titkos információkat felvevő toll ugyanis egy olyan esetet is tartalmazott, ahol egy eljárás alá vont nőt táncoltatnak és énekeltetnek a rendőrségen. Azaz durván megalázták.  

 

renddor-verekedesFolytatódott a per annak a törzszászlósnak az ügyében, aki egy kép és hangrögzítésre alkalmas kémtollal próbálta megfigyelni élettársa gyermekének rokonait. A nagyszülők több csapdát is kikerülve végül lebuktatták a rendőrt, akinek a hangrögzítő berendezésen talált felvétel alapján bőven van mit takargatnia – legalábbis a vád szerint.

Folytatódott a per annak a komlói rendőr törzszászlósnak az ügyében, aki a vád szerint törvénytelenül hallgatta le nevelt fia nagyszüleit.

A tényállás szerint K. T. 2015 májusában egy nap kép- és hangfelvétel készítésére alkalmas, bekapcsolt tollat tett élettársa fiának táskájába, és így küldte a nagyszüleihez – a fiú vér szerinti apjának szüleihez. A férfi így akarta megtudni, miről beszélget az apa a nagyszülőkkel, és mit mondanak a nevelt fiának. Ám a nagyszülők rábukkantak a tollra és feljelentést tettek – a Pécsi Járásbíróság a napokban tiltott adatszerzés miatt 300 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a rendőrt, de a rendőr megfellebbezte a döntést – számolt be a fejleményekről a 24.hu.

K.T. törzszászlós ráadásul cselesen megpróbálta visszaszerezni a lehallgató berendezést. Először élettársa kérte volt anyósától és apósától, mondván, hogy számára nélkülözhetetlen ez az adatrögzítő, de a nagyszülők tudták, mi célt szolgál valójában az eszköz, és nem adták neki oda.

A nő ekkor még lopás miatt feljelentést is tett a nagyszülők ellen, K. T. pedig egy járőrt is kiküldetett a “lopott” tollért. A járőr tolmácsolta a fenyegetést: ha visszaadják a tollat, a nő visszavonja a lopás miatt tett feljelentést, ha viszont nem adják, további kellemetlenségekre számíthatnak. A nagyszülők ennek sem ültek fel, és azt mondták, inkább ők is feljelentést tesznek a kémtoll használata miatt. A járőr ekkor lemondott a toll visszaszerzéséről.

A nagyszülők feljelentése alapján katonai bíróság elé került az ügy, ahol első fokon felmentették K. T.-t, másodfokon viszont hivatali visszaélés miatt marasztalták el, a tollat visszaszerezni próbáló rendőrökkel együtt. Mivel a rendőrök fellebbeztek, a Kúria hozza meg a végső döntést az ügyben.

Az ügyészség megnézte a toll tartalmát, és kiderült, hogy egy megszégyenítő intézkedést is felvettek a rendőrök. Egy nőt előállítás közben arra kényszerítettek, hogy énekeljen és táncoljon.

A Baranya Megyei Főügyészség szóvivője szerint ezzel elképzelhető, hogy megvalósították a kiszolgáltatott személy megalázása bűncselekményt, de ebben az ügyben csak a sértett kezdeményezhet felelősségre vonást. Mivel a megtáncoltatott nő nem élt panasszal, vizsgálat sem indult az ügyben.

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság a lappal közölte: a fenti esetek miatt négy fegyelmi és egy méltánytalansági eljárás indult a főkapitányság négy rendőre ellen. Két fegyelmi ügy az érintettek elmarasztalásával lezárult, a másik három ügy még folyamatban van.