hirdetés

 

Itt az első igazi balhé a Külügyminisztériumban. Komoly hibát, mondhatni bakit vétett a Szíjjártó Péter vezette minisztérium, amikor a Buda Cash botrányra hivatkozva gyorsan kezdeményezte  a monacói főkonzul megbízatásának visszavonását. Hogy a minisztériumi vizsgálat felületes volt, ez tény kérdése és igen nehéz lesz már megmagyarázni, hogy nem személyes okok miatt akarják leváltani Elek István üzletembert.

 szijjarto.washington

Komoly szakmai hibát vétett a Külügyminisztérium, de az is lehet, sőt ez a legvalószínűbb, hogy csúnyán megvezették megtévesztették Szíjjártó Péter minisztert, amikor meghozta azt a döntését, hogy leváltja főkonzulját. A Buda-Cash botrány miatt mint ismeretes belső vizsgálatot rendelt el állítólag Szíjjártó Péter miniszter és gyorsan lett is eredmény, azaz  lett bűnbank. A monacói főkonzul megbízását gyorsan vissza is vonták, azaz kezdeményezték, mert 1999-ben a brókercéghez volt köze.

Tény kérdése, hogy Elek István főkonzulnak 2007-óta semmilyen köze nincs azon céghez, amely 1999-ben egy kölcsön ügylet révén tulajdont szerzett a Buda Cashben. A külügy döntése és magyarázata már csak azért is fura, mert a hiteles cégnyilvántartásból is látható, hogy a főkonzul 2007-től sem tulajdonosa, sem tisztségviselője annak a vállalkozásnak, amely a Buda-Cash brókercégben anno még kissebbségi tulajdonos volt. Így adózási és egyéb jogi vonatkozásban is eltelt nyolc év. Így teljes mértékben érthetetlen a külügy döntése, hogy kezdeményezik Elek főkonzul visszahívását.  Úgy tudjuk a főkonzul tájékoztatta  levélben  Szíjjártó Péter minisztert arról, hogy döntésekor fontos információkat titkolhattak el előle.

Korábban már beszámolt az estiujsag.hu arról, hogy váratlanul visszavonták a Buda-Cash ügy miatt az ATV és a Diplomata magazin egyik tulajdonosának, Elek Istvánnak a tiszteletbeli monacói főkonzuli címét – írja a Válasz.hu. Úgy tűnik egyre nagyobb a baj és elindult a politikai látszat retorzió is.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium vizsgálatot folytatott le miniszteri utasításra a Buda-Cash Brókerházzal összefüggésbe hozott Elek Istvánnal kapcsolatosan, ezután Szijjártó Péter miniszter Elek István tiszteletbeli monacói konzuli címének visszavonását kezdeményezte. Hogy miért az nem derült ki. Így azt sem tudni, hogy Elek főkonzul a külügy megállapításai szerint bűnös tevékenységet folytatott a bukott brókerégnél ? Vagy mást tett a brókercégnek, amit nem lehetett volna ? Vagy csak ismerte a brókercéget és emiatt váltják le ? Mert akkor több miniszter és politikus is lassan fogalmazhatja a lemondását.

Nos a valasz.hu cikkében felidézik, hogy Elek Istvánt még 1991-ben Jeszenszky Géza akkori külügyminiszter nevezte ki tiszteletbeli konzulnak, feleségének, Chiara Rivetti di Val Cervónak pedig 2009-ben a szocialista kormány külügyminisztere, Balázs Péter adott ugyanilyen címet.

Elek István úgy került képbe a Buda-Cash-ügyben, hogy amikor a cég 1999-ben 250 millió forintos tőkeemelést hajtott végre, a pénzt a BC 2000 Pénzügyi Tanácsadó Kft. tolta be a cégbe, és ekkor a Buda-Cash alapító-tulajdonosa, Pintér Zoltán azt mondta, hogy a kft. mögött valójában Elek István, Magyarország tiszteletbeli monacói főkonzulja áll. A cég ezért a tőkéért közel 28 százalékos tulajdonrészt szerzett a brókerházban.

A DRB bankcsoporthoz tartozó Buda Regionális Bank, a Dél-Dunántúli Regionális Bank, a Dél-Dunántúli Takarék Bank, valamint az Észak-magyarországi Regionális Bank tevékenységi engedélyét március 2-án vonta vissza a jegybank azt követően, hogy a csoporttal azonos tulajdonosi körbe tartozó Buda-Cash Brókerház engedélyét is visszavonta. Az MNB vizsgálata szerint a brókerház eltüntetett a kis azaz a DRB bankok működésének fedezetéül szolgáló mintegy 60-65 milliárd forint értékű értékpapírt, így a bankok eszközeinek értéke nem nyújtott fedezetet a velük szembeni követelések teljesítésére.

Az ügy érdekessége, hogy Elek István és munkatársai állítása szerint az ATV tulajdonosa is, illetve neki is van benne érdekeltsége. Hogy ettől megvált-e az évek során, nem tudni.  Sőt nyomtatott magazinokban is érdekeltségei vannak. A külügyi képviseleteknek járó Diplomata Magazin is az ő érdekeltségébe tartozik.