hirdetés

A Legfőbb Ügyészség a korrupció elleni harc kiemelkedő sikerének és jelentős állomásának nevezte a Mengyi Roland fideszes képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére tett indítványát. Mint ismeretes, a borsodi fideszes képviselő állítólag alkotmányos költségeket kért sikeres uniós pályázatok elintézéséért. A kormánypárt úgy tűnik, elengedte Mengyi kezét, aki lehet, hogy azt sem ússza meg, hogy ne vegyék őrizetbe, sőt az előzetes letartóztatás is kinéz a képviselőnek. 

mengyi 2-blikk

A 2015. április 1. napjától folyamatban lévő nyomozás során a nyomozó hatóság – és nem bármilyen külső szereplő – tárta fel mindazon bizonyítékokat, amelyek a bűncselekmények megalapozott gyanújához vezettek, és amelyek egy része a sajtóban utólag megjelent – írta a Legfőbb Ügyészség.
A közlemény felidézte a NAV Dél-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatósága 2016. július 11-én az addig általa folytatott nyomozást – mivel mentelmi joggal rendelkező személy érintettsége merült fel az ügyben – a Központi Nyomozó Főügyészséghez tette át. A Központi Nyomozó Főügyészség soron kívül eljárva, az eddigi nyomozati anyagot átvizsgálva jutott arra, hogy Mengyi Rolanddal szemben fennáll a vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés bűntettének és bűnszövetségben és bűnsegédként elkövetett különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntett kísérletének megalapozott gyanúja.
Kitértek arra is, hogy a képviselő gyanúsítotti kihallgatására a mentelmi jog felfüggesztése esetén nyílik lehetőség. A nyomozás jelenleg is folyamatban van, határidejét a Legfőbb Ügyészség 2016. december 12-ig hosszabbította meg.
A Legfőbb Ügyészség szóvivője be is jelentette, hogy Polt Péter legfőbb ügyész kezdeményezte Mengyi Roland mentelmi jogának felfüggesztését egy korrupciós ügyben különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben, bűnsegédként elkövetett költségvetési csalás kísérlete és vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés miatt.
Az Esti Újság úgy tudja, hogy a bűnszövetség akár átminősülhet bűnszervezetté azaz maffiaváddá is. És minden bizonnyal a képviselő azt sem ússza meg, hogy őrizetbe vegyék és esetleg elrendeljék az előzetes letartóztatását. Ez történt ugyanis anno az MSZP képviselőjével, Simon Tamással is, és aligha kivételez most a vádhatóság a fideszes képviselővel.