hirdetés

A PSZ szerint lépni kell. Az oktatás úgy, ahogy van, sajnos romokban hever. A miskolci Herman Ottó Gimnázium országos tiltakozásához csatlakozott iskolák elutasítják a Köznevelési Kerekasztalt. A Tanítanék Mozgalmat támogató 737 iskola képviselői valódi rendszerszintű változást akarnak, és teljesen új közoktatási törvényt követelnek, a problémák tabuk nélküli azonnali megoldását.

miskolc pedagógius tüntetés

A Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter által keddre összehívott oktatási kerekasztalon történtek alapján megbizonyosodtak a szakemberek arról, hogy az előzetes félelmeik jogosak voltak. Az egyeztetés ugyanis nem az érdemi tárgyalásokra, a szakmai problémák megoldására, hanem a közvélemény lecsendesítésére és a közelgő szombati tüntetés ellehetetlenítésére irányult. A megjelent szervezetek nem kompetensek a köznevelés belső problémáit illetően, a sajtónyilvánosság hiánya, a valós döntéshozók és a szakértők távol tartása, a témák szétaprózása illegitimmé teszik szemünkben ezt az eseményt – olvasható abban a közleményben, amely szerdán jelent meg a Tanitanek.com oldalon.

A Tanítanék Mozgalom hamarosan egymás mellé ülteti a pedagógiához valóban értő szakmai szervezeteket és a kritikus észrevételeket is megfogalmazó pedagógusokat annak érdekében, hogy a reformköveteléseket megtárgyalják. Ha úgy teszik, ezzel egy Alternatív Köznevelési Kerekasztal látszik kibontakozni.

Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke elmondta, jelentős erőket várnak a szombat délelőtt 11 órakor kezdődő Kossuth téri tüntetésre, óriási számban jelentkeznek vidékről is szülők, és pedagógusok egyaránt. Azt reméli – tette hozzá –, hogy az esetleges esős idő sem tart vissza senkit attól, hogy megmutassa, rendszerszintű problémák vannak az oktatásban, amelyek megoldása nem tűr halasztást. Szavai szerint példátlan méretű az összefogás más érdekképviseletekkel, mert noha most az oktatás áll a középpontban, baj van az egészségüggyel, a közlekedéssel, a szociális, kulturális, köztisztviselői szférával is.

Most megmutatjuk, hogy van még szakszervezeti erő és összefogás ebben az országban – tette hozzá Galló Istvánné, a PSZ elnöke.