hirdetés

A rendkívüli csapadék miatt mintegy 2200 bejelentés érkezett a katasztrófavédelemhez, a tűzoltóknak közel 500 helyszínen kellett beavatkozniuk és segíteniük. A tegnap délutáni órákban egy óra alatt több eső esett a főváros belső részén, mint az augusztus havi átlag. A kár többszáz millió forintra tehető, ami biztosan nem tetszik a biztosítóknak, mert fizetniük kell. Azt azonban nem értjük, és tény kérdése, hogyha esik egy kis eső, akkor évről évre csődöt mond a csatornarendszerünk. Valamit itt nagyon elszúrtak anno, amikor az Unió milliárdjait költöttük a nagy csatornázási projektre és ne feledjük jó néhány kormánypolitikus bukott el a Kisgazdáktól és a Fidesztől egyaránt az első Orbán-kormány idején a csatornaépítésekkel összefüggő szabálytalanságokba és kaptak börtönbüntetést.  

vámház tér

A hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadékot a belvárosban nem tudta elvezetni a csatornarendszer, így az több helyen utcákat, pincéket, alagsori helyiségeket és mélygarázsokat árasztott el, továbbá fennakadásokat okozott a közlekedésben. Nos ez már így megy évről évre de igazából senki nem tesz az ellen, hogy ez ne így legyen.

Anno szinte kötelező volt a rendszerváltás után pár évvel mindenhol a nagy csatornázási beruházásban részt venni, mert az Unió ezt követelte, azaz az Unió erre adott sok – sok pénzt a magyar államnak. Sőt pár fura és kétes csatornázási balhéba bele is bukott például az FKGP akkor államtitkára Szabadi Béla is, sőt el is ítélték , mert kenőpénzeket is elfogadott, de más politikusok nevét is sorolhatnánk, ha nagyon akarnánk a Fidesz akkori élenjárói közt is találnánk ilyen projektben szereplő neveket, akiket szintén elítéltek.

Szóval valami nem stimmel de nagyon nem. Vagy a csövek nem rendelkeznek elég nagy átmérővel vagy a tervek lettek elszúrva. Vagy valami más hibádzik.

Igen a nagy esőzések miatt víz alá került több transzformátorház, emiatt több ezer fogyasztónál szünetelt az áramszolgáltatás. A fővároson kívül Veszprém és Somogy megyében is komoly gondokat okozott a vihar, valamint Fejér megyében is több mint két tucat helyre riasztották a tűzoltókat vízeltávolításhoz.

Ahogyan azt az Országos Meteorológiai Szolgálat előre jelezte hétfőn délutántól felhőszakadás vetett véget a két hét óta tartó hőségnek. Az özönvízszerű esővel érkező lehűlés azonban több megyében és a fővárosban is fennakadásokat okozott. A vihar kapcsán a legtöbb bejelentés Budapestről érkezett, itt ugyanis a belső kerületekben egy óra leforgása alatt több csapadék esett, mint az augusztus havi átlag. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság központi ügyeletére több mint ezer bejelentés érkezett a vihar kapcsán, amiből közel 300 eseményt felszámoltak az egységek. Az eső megszünésével számos helyszínen magától megszűnt a veszélyhelyzet a víz elfolyásával. A legtöbb esetben családi- és társasházak, szállodák, közintézmények és kórházak pincéjébe, alagsori helyiségeibe folyt be a víz, amit a tűzoltóknak kellett eltávolítaniuk, de kidőlt fákhoz és sérült épületekhez, megrongálódott villanyoszlopokhoz, reklámtáblákhoz is riasztották a tűzoltókat.

A víz számos banképület, kórház, könyvtár, illetve egyéb középület pincéjét mélygarázsát is elöntötte. A Honvédkórházba villám csapott, azt villámhárító elvezette, így nem keletkezett kár az épületben. A hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék fennakadásokat okozott a főváros közlekedésében is. Több trolibusz nem vagy csak néhol járt, a 2-es villamos nem közlekedett, a 3-as metrónak pedig ki kellett hagynia néhány állomást a megállóhelyeken összegyűlt víz miatt.

Néhány esetben az eső miatt átázott mennyezetről vakolat hullott le, egy XIII. kerületi társasház lépcsőjéből pedig lépcsőfokok szakadtak le. Az egyik Visegrádi utcai társasházban a belső udvar megsüllyedt, de a statikai szakvélemény szerint intézkedésre nem volt szükség. A II. kerületi Rómer Flóris utcában, a Frankel Leó utcában, valamint a Lövőház utca környékén tűzoltók mentették ki több gépjárműből a bent rekedt embereket. Szintén víz árasztotta el a XX. kerületi Bácska utca egyik lakását, ahonnan két idős embert kellett kimenteni a tűzoltóknak, míg III. kerületi Szépvölgyi úton egy társasház elektromos tápkábelét rongálta meg a víz, ami miatt öt lakónak kellett elhagynia az épületet.

A Deák téri metró aluljáró lépcsőjén ömlött le a víz. A  főváros több pontján trafóházakat is elöntött a víz, az áramszolgáltató tájékoztatása szerint két tucat alállomás meghibásodott. A leállás miatt több mint negyvenhatezer fogyasztási helyen szünetelt az áramszolgáltatás. A szakemberek a tűzoltókkal közösen bejárják az érintett helyszíneket, ahol a víz eltávolítása után helyreállítják az áramszolgáltatást, így folyamatosan csökken azoknak a fogyasztási helyeknek a száma, ahol még akadozik az ellátás.

Budapesten kívül Somogy és Veszprém megyében okozott még komoly fennakadásokat a vihar. Veszprém megyében, Balatonmáriafürdőn egy gyerektábort öntött el a csapadékvíz, ezért onnan száz gyermeket kellett kimenekíteniük a tűzoltóknak, akiket a balatonkeresztúri sportcsarnokban szállásolták el. Balatonmáriafürdő és Balatonszentgyörgy vasúti megállóhelyek között a csapadék a vasúti töltést mintegy két kilométer hosszan megrongálta, ezért Fonyód és Balatonszentgyörgy között vonatpótló buszok szállítják az utasokat. A 7119-es jelű Balatonkeresztúr-Balatonszentgyörgy közötti összekötő utat szintén alámosta a víz, ennek javítását a mai nap folyamán fogják elvégezni.

Somogy megyében, Tapolcán a főteret és a polgármesteri hivatalt több mint kétszáz homokzsákkal kellett megvédeni a nagy mennyiségű esővíztől. Alsóörsön egy étterem épületét veszélyeztette a víz a 71-es számú főút mentén, itt tizenöt darab homokzsák felhasználásával sikerült megakadályozni, hogy betörjön a víz az épületbe. Az esti órákban Lovas településen kilépett medréből a Séd patak.

Az említett megyéken és a fővároson kívül Csongrád megyében harminckilenc esetben riasztották a tűzoltókat kidőlt fákhoz, míg Fejér megyében huszonhét esetben kellett vizet szivattyúzni, egy alkalommal pedig aluljáróban elakadt járműveket vontattak ki Dunaújvárosban a tűzoltók.