hirdetés

Nagy titokban a Paksi atomerömű bővitést tető alá hozó Kocsis István pere újra indult illetve a több hónapnyi kényszerpihenő után folytatódott a Kaposvári Törvényszéken. Még a tárgyalási jegyzék is a nagy titkolózást segítette, hisz a vádlott Kocsis István nevét ki sem írták, holott más esetekben ebben nem teketóriázik a bíróság. Sőt K.I neve mellé a tárgyalási jegyzékre Paksi Atomeröművet írtak.  Mindemellett Kocsis neje is bajban van, hisz ellene is vádat emeltek, s az ő bűnszervezetes esetét is hozzácsapták az alap kaposvári ügyhöz. Sokak nagy meglepetésére. Nos kérdés, hogy kimossa-e a Fidesz  a milliárdos vádakból Kocsist és nejét Paksért cserébe vagy sem. 

kocsis-istván

Valami furcsaság történik Kaposváron. Nagy titokban kezdték újra ugyanis a hírhedt MVM-pert, amelyben nem kevesebb mint 15 milliárd eslikkasztásával vádolják a szebb napokat látott Kocsis Istvánt. Azért írjuk, hogy nagy titokban, mert a tárgyalási jegyzéken más esetekkel ellentétben nincs kiírva KOcsis István neve, mint vádlott. Ráadásul a K.I. monogram után az van írva, hogy Paksi Atomerömű.
Az újra indított perben igen azt a Kocsist vádolják bűnszervezet tagjaként elkövetett sikkasztásal, aki most nemrég tető alá hozta a mi kormányunknak azt, hogy az orosz állam bővitse a paksi atomeröművet, ráadásul úgy, hogy azt maga az orosz állam finanszírozza meg.Sőt állítólag ennek a projektnek a megbízottja nem más mint Kocsis István.
Nos etikailag felvetődik az emberben, hogy jót tesz-e egy kormánynak, egy államnak, ha egy monstre bűnügy vádlottjának a segítségét kéri. Jót tesz-e ez igazságszolgáltatásnak ? Hisz óhatatlanül felvetődik a kérdés, hogy vajon cserébe felmentik Kocsist a vádak alól majd ? Nos ez már nem lehetséges, mert az aktákban nincs vádalkuról anyag. Így marad az, hogy az ügyészség nem erőlteti majd az ügyet Kaposváron, azaz félvállról veszik a 15 milliárd forint eltünését. Persze ezt, ha Kiss Pisti tette volna, akkor persze ott rohadna meg feltehetőleg egy börtön szegletében.
A mostani újra kezett tárgyaláson igazából semmi nem történt, három napon át olvasta a bíró a korábbi tárgyalás anyagát.
MInt ismeretes úgynevezett MVM-perben, amelyben a vádhatóság bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel vádolja Kocsis István volt vezérigazgatót és öt vádlott-társát, akik a vád szerint tizenötmilliárd forint kárt okoztak.

Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. egykori főtanácsadója szerint tevékenységének célja a cég gyarapodása volt, a Paksi Atomerőmű Zrt. korábbi igazgatója pedig az ellene vádként felhozott, veszteséget okozó szállodaberuházás kapcsán a vádirat hibáira hívta fel a figyelmet.
A Fővárosi Főügyészség szerint az MVM az előző évtized közepén, Kocsis István vezérigazgatósága idején erősíteni akarta térségbeli pozícióit, ám a cégcsoport több vezető alkalmazottja a jó anyagi pozícióban lévő MVM cégcsoport nevében előnytelen szerződéseket kötött külföldi cégekkel.
A másodrendű vádlottként meghallgatott Sz. András – aki 2008-ig tanácsadói tevékenységet végzett az MVM számára – s, aki többek között az FTC tulajdonosa is volt skót üzlettársával együtt, anno részletes vallomását, amelyben igyekezett tételesen bizonyítani, hogy tanácsadói munkája az MVM gyarapodását szolgálta.
Hivatkozott arra, hogy 2007-ben az Állami Számvevőszék, 2008-ban pedig az MVM igazgatósága is elismerte a cég középtávú stratégiájának megvalósítása érdekében Kocsis István által tett erőfeszítéseket. Kifejtette, hogy a tervek a regionális terjeszkedést célozták meg, új erőművi beruházásokat és fejlesztéseket tartalmaztak, amelyekkel a cég értékét legalább a kétszeresére kívánták növelni.
Céljaik elérése érdekében számos nemzetközi vállalattal folytattak tárgyalásokat, felmérték a piaci lehetőségeket, bankokkal és befektetőcégekkel a terjeszkedéshez szükséges tőke előteremtésén fáradoztak. Jelentős erőművi kapacitások megszerzésére törekedtek, Romániában, a Balkánon és a szovjet utódállamok területén akartak terjeszkedni, hogy hosszú távon megújuló forrásokból származó energiakapacitásokhoz juttassák Magyarországot.
A másodrendű vádlott úgy fogalmazott: az okozhatott kárt az MVM-nek, hogy Kocsis István 2008-as leváltása után váratlanul stratégiaváltás történt a cégnél, a több százmilliárd forintos növekedés elindítására fordított költségek nem hasznosulhattak. Az új cégvezetés hibájának rótta fel, hogy a spanyolországi bejegyzésű cégével elvégzett tanácsadói munka eredményére egyáltalán nem voltak kíváncsiak, félbehagyták a megkezdett projekteket, a külföldi tárgyalások megszakadtak, és nem törődtek az addigi kiadások megtérülésével. Sz. István a vallomása után nem kívánt további kérdésekre válaszolni, a vallomáshoz a mindvégig jelen lévő Kocsis István sem tett kiegészítést.
A negyedrendű vádlottként szereplő Kovács József, a Paksi Atomerőmű egykori vezérigazgatója szerdán nem kívánt vallomást tenni, de fenntartotta a nyomozás során tett korábbi vallomásait. A bíró által ismertetett jegyzőkönyvek után az atomerőmű volt vezetője azonban a vádirat hibáira hívta fel a figyelmet, egyebek között arra, hogy vezérigazgatói és igazgatósági tagi megbízatásának dátumai évekkel eltérnek a valóstól.
Az ellene felhozott vád szerint kétmilliárd forintos kárt okozott a paksi Erzsébet szálloda felújításával, mert az ingatlan piaci értéke az átalakítások után alulmúlta a felújítására költött 4,2 milliárd forintot. Ennek kapcsán Kovács József azt mondta: a felújítással nem a számszerűsíthető megtérülés volt a cél, hanem az MVM-csoport igényeit szolgáló korszerű komplexum kialakítása.