hirdetés

Peren kívül egyezne meg Kocsis Máté, a Fidesz budapesti elnöke, valamint a Józsefvárosi Önkormányzat jogi képviselője a Magyar Helsinki Bizottsággal. Mint ismeretes, a jogvédő szervezet azért indított pert, mert álláspontjuk szerint a polgármester menekültekről szóló, augusztusi Facebook-posztja ellentétes az egyenlő bánásmódról szóló törvénnyel, ráadásul megalázó és megszégyenítő a menekültekre nézve. A feleknek fél évük van arra, hogy megfogalmazzák azt a bocsánatkérő szöveget, amelyet Kocsis Máté majd közzétesz. A fideszes polgármester nem ment el a tárgyalásra, pedig korábban azt mondta: ez lesz élete legszórakoztatóbb pere.

kocsis máté

„A nemrég felújított II. János Pál pápa terünket teljesen tönkretették a népvándorlók. Sátrakat építenek, tüzet raknak a parkban, szemetelnek, őrjöngenek, lopnak, késelnek, rongálnak. Ennyi emberi ürülék pedig még soha nem volt közterületen” – írta Facebook-posztjában még augusztusban Kocsis Máté.

A bejegyzésből per lett, a Helsinki Bizottság szerint Kocsis Máté fideszes polgármester megsértette a menekültek emberi méltósághoz való jogát. Keresetükben annak megállapítását kérték, hogy a VIII. kerületi önkormányzat, valamint Kocsis Máté az idézett poszttal zaklatást követtek el a Magyarországra érkező migránsokkal szemben. Bocsánatkérésre is köteleznék az alpereseket, az elnézést kérő szöveget pedig az önkormányzat honlapján és Kocsis Máté Facebook-oldalán is közzétetetnék.

A józsefvárosi polgármester halaszthatatlan közfeladatokra hivatkozva nem ment el a bírósági tárgyalásra, amely mindössze húsz percig tartott. Az alperesek ügyvédjei ugyanis – egyebek mellett a költségek csökkentésére hivatkozva – peren kívüli megállapodást kezdeményeztek, amit a Helsinki Bizottság elfogadott.

A feleknek ennek megfelelően fél évük lesz arra, hogy közösen kialakítsák azt a szöveget, amelyet Kocsis Máté majd közzétesz.

(Fotó: Facebook)