hirdetés

Újabb meghökkentő gyermekelhelyezési ügy. A válófélben lévő szülők sokszor a gyerekek elhelyezése érdekében bármire képesek. Arról is lehetett hallani, hogy az egyik szülő pénzért cserébe mosolyogva vált el és a gyerekek elhelyezésekor is rugalmas volt. Persze ennek az ellenkezőjére is példa, hogy valaki nem fizetett, így csúnya vége lett a gyerekelhelyezésnek. Az anyuka szó szerint exe el lehetetlenítése érdekében mindent megtett, feljelentések sorozatát zúdította a volt férjére, hátha lecsukják, vagy épp a munkahelyén lehetetlenítette el és tette munaknélkülivé. Most egy nagypapa járt pórul, aki 15 milliót adott volna volt nejének, hogy az unokáiról lemondjon. Szegény nagyapa lebukott, bár szerintünk csak békét akart az idős vádlott és a gyerekek nyugalmát tartotta szem elött .

 

A Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség vesztegetés hatósági eljárásban bűntette miatt emelt vádat egy 62 éves férfi ellen a Nyíregyházi Törvényszéken.

A vádirat lényege szerint a nagyszülők 2019 elejéig egy háztartásban éltek szabolcsi otthonukban fiúkkal, annak feleségével és két kiskorú unokájukkal.

Az apa 2019 márciusától szabadságvesztés büntetést kezdett tölteni, majd az anya novemberben két gyermekével elköltözött a közös otthonból, amit a nagyszülők sérelmeztek, mivel ők szerették volna a gyermekeket nevelni.

A nagymama november végén a nagyszülői kapcsolattartás szabályozása iránt kérelmet terjesztett elő, amelyben minden héten két napra, minden második hétvégére, illetve az iskolai szünetek időtartamának felére kérte a kapcsolattartás jogának biztosítását.

Ugyanezen a napon az édesapa képviseletében eljáró ügyvéd is kérelmet terjesztett elő a szülői felügyeleti jog szabályozása és kapcsolattartás körében, kérve a közös szülői felügyelet megállapítását azzal, hogy a gyermekek tartózkodási helyeként az apai nagyszülők lakóhelyét jelöljék meg. Másodlagosan azt kérte, hogy a gyámügyi hatóság a szülők felügyeleti jogát szüneteltesse és nevezze ki gyámul a nagymamát, harmadlagosan pedig azt, hogy a hatóság biztosítsa az apai nagyszülők részére a kapcsolattartást a nagymama által előterjesztett kérelemnek megfelelően.

A kérelmek alapján közigazgatási hatósági eljárás indult, amelyről a hatóság értesítést, valamint 2019. december 18. napjára szóló idézést bocsátott ki az anya és a nagymama részére.

2019 december elején, a nagymama telefonon találkozót kért a menyétől, amely másnapi találkozón a nagypapa 15.000.000 forintot ígért az anyának azért, hogy a megindult hatósági eljárásban nyilatkozzon úgy, hogy lemond a gyermekek szülői felügyeletének és nevelésének jogáról a nagyszülők javára.

A gyermekek édesanyja az ajánlatot visszautasította.

Az ügy minden részletét nem ismerjük, de simán lehet, hogy a nagypapa csak békét akart a menyével. Sőt az is lehet, hogy nem a nagypapa találta ki, hogy kvázi kivásárolja az unokáit és csőbe lett húzva szép magyar módon. Persze ez csak fikció, mert a vádirat nem ezt tartalmazza. De futottunk bele mi is ilyen történetbe.

2011-ben egy nagymama ajánlotta fel vejének, hogyha a vagyonát megosztja a lányával és állja az extra igényeket, akkor a válás sima lesz és láthatja az apa a gyerekeit. Sőt a nagymama azt is megjegyezte, ha nem így lesz, akkor az apa búcsúzhat a gyerekektől, mert ugyse neki ítélik a gyerekeket, hanem a lányának. A nagymama lépése sokkoló volt és az ultimátumnak kitett férfi kiakadt anyósa ajánlatán. Nemet mondott. Persze az érintett apuka kapott hirtelen 13 feljelentést, egyéb eljárásokat, sőt még a munkahelyéről is kipenderítették. Pedig az apa nem akart haragot, sőt szakember segítségét kérte, hogy kiderítse a gyerekei mit akarnak. Kemény választ kapott a gyerekek vele akartak maradni. Nos az ügy nem indult jól az apának, hisz el lett lehetetlenítve, de a végén az lett amit a gyerekek akartak. Azaz a bíróság őt nevezte ki gyámnak. Sokan nem tudják de 2003-tól a bírói gyakorlat megváltozott Magyarországon, már majdnem 50%-ban az apák nevelhetik a gyerekeiket és legfőképp egy dolog számít, mit szeretne a gyerek. Sok bíró ezt helyesen alkalmazza, hisz ezen családjogi kérdésekben ők a legfontosabbak, még a bíróságoknak is. .

Sajnos ezek a gyermekelhelyezési ügyek igen kényesek és igen vad dolgok történnek, oly annyira, hogy néha az érintett fél csak ómul és bámul, hogy vajon mi történetet egykoron szeretett párjával ? Tényleg ezen ügyek a lejáratásokat, bemocskolásokat nézve megérne egy könyvet. Izgalmas és egyben szomorú írás lenne, mert a végén mindig kiderülne, hogy ezen ügyekben a gyerekek a szenvedő alanyok és ezt a perlekedő szülők fel sem fogják.

(csákány)