hirdetés

Kígyózó hosszú kilométeres kocsisorok. Ötszörösére nőtt a forgalom az ünnepek miatt a magyar–román határon. Ha tehetjük, várjunk pár napot és ne autóval menjünk Románia felé.

magyar-román határ

A napi átlag ötszörösére emelkedett a forgalom a magyar–román határon: a szokásos 18 ezer helyett szombaton 92 ezer Romániába belépő utast ellenőriztek a Magyarországgal közös határszakaszon – közölte a román határrendőrség (IGPF).

A torlódás a külföldön dolgozó, az ünnepekre hazaigyekvő román vendégmunkások tömeges érkezése és a román határőrök által november óta alkalmazott szigorúbb ellenőrzés miatt alakult ki. Románia nyugati határátkelői és a repülőterek a legzsúfoltabbak. Az IGPF szerint az átkelők teljes kapacitással üzemelnek, 3300 határrendőr áll szolgálatban és a román hatóságok mindent megtesznek a várakozási idő csökkentése érdekében. Az utasoknak azt tanácsolják, hogy a kisebb határátkelőket igénybe véve járuljanak hozzá az átmenőforgalom egyenletesebb elosztásához a teljes magyar–román határszakaszon.

Szombaton több mint 200 ezer határátlépést regisztráltak Romániában, amiből 136 ezer volt a belépés. Egy átlagos napon 110 ezren lépik át a román határt, amiből 55 ezer a belépő. Az IGPF közleménye emlékeztet, hogy november óta mind a kilépő-, mind a belépőoldalon minden uniós vagy nem uniós úti okmánnyal közlekedő utast ellenőriznek a román határrendőrök, hogy kiszűrjék azokat, akik konfliktusövezetekből érkeznek és „valós veszélyt jelenthetnek a hazai vagy nemzetközi biztonságra”.

A Mediafax hírügynökség szerint a két ország közötti egyetlen autópályás határátkelőn, Nagylaknál szombat éjszaka 15 kilométeres sor alakul ki. Az egyik román vendégmunkás arról számolt be a hírügynökségnek, hogy hat órájába került, amíg Németországból eljutott a román határra, ahol újabb hat órát kellett várakoznia, amíg beléphetett az országba.