hirdetés

Bár próbált az ellenzékkel is találkozni megválasztása elött az új Alkotmánybírósági elnök de ezt több párt megpuccsolta. Ennek ellenére  az Alkotmánybíróság  következő elnökévé választotta Lenkovics Barnabás alkotmánybírót 2015. február 25-ei hatállyal az Országgyűlés. A képviselők 132 igen szavazattal, 6 nem ellenében, titkos szavazáson fogadták el Kövér László házelnök személyi javaslatát. Lenkovics Barnabás 2007. április 21. óta tagja az Ab-nek, megbízatása 2016. április 21-ig szól.lenkovics barnabás

Az alkotmánybíró – akinek elsőként gratulált Áder János köztársasági elnök – hétfőn letette elnöki esküjét. Paczolay Péternek, az Alkotmánybíróság jelenlegi elnökének alkotmánybírói és egyben elnöki mandátuma 2015. február 24-én jár le. Utódját három hónappal korábban meg lehet választani a testület tagjai közül az összes országgyűlési képviselő kétharmadának szavazatával, azaz jelenleg legalább 132 igen vokssal. Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős fideszes alelnöke korábban azt mondta az MTI-nek: az országgyűlési törvény alapján minden olyan közjogi tisztségviselő személyére a házelnök tesz javaslatot, amelyet más törvény nem nevesít. Az Ab-elnök ilyen, ezért Kövér Lászlónak van indítványtételi joga. A jelöltet az Országgyűlés elnökének kérése esetén az igazságügyi bizottság meghallgatja, de döntési jogosultsága nincs a testületnek – tette hozzá.

 

Lenkovics nem is titkolta sokáig,hogy szeretné elérni , mihamarább, hogy az Alkotmánybíróság elvett jogköreit vagy azok egy részét visszakapja. Szerinte eljött az ideje a korlátozások feloldásának, ugyanakkor megjegyezte, hogy nem biztos, hogy feltétlenül a törvénymegsemmisítő jogkör visszaadására kell gondolni, ami az adóügyi törvényeket érintő korlátozásokat illeti, mert szerinte vannak olyan területek, mint az ajánlások megfogalmazása, az alkotmánybírósági vélemény, amelyek alternatív megoldást kínálnak. Ugyanakkor szerinte reményteljes dolog, hogy Trócsányi László igazságügy-miniszter is nyilatkozott, hogy vissza lehetne adni az Alkotmánybíróságtól 2010-ben elvett jogköröket.

Lenkovics kifejtette, hogy ő kezdeményezte, hogy az ellenzéki pártok frakcióvezetőivel is találkozhasson hétfőn, ugyanis szerette volna, ha a képviselők egy eleven emberről szavazhatnak, ha benyomásokat szereznének róla, de sajnálja, hogy a DK, a Jobbik és az MSZP ezen nem vett részt.Viszont Schiffer Andrással „nagyon jó beszélgetést” folytatott.