hirdetés

Bejött Budaházy éhségsztrájkja úgy tűnik. Így bűnügyi felügyeletbe kerül csütörtök estétől a nem jogerősen 17 év fegyházra ítélt férfi. A hírt az egykori jobbikos országgyűlési képviselő, Budaházy ügyvédje, Gaudi-Nagy Tamás is megerősítette.

 

Gaudi Nagy Tamás ügyvéd szerint a mostani bírói döntésben a Budaházy által hétfőn elkezdett éhségsztrájk is feltehetőleg szerepet játszott.

A bűnügyi felügyelet a régi házi őrizetnek felel meg, amelyet a börtönből kiengedett személy nyomkövetővel ellátva, a saját otthonában töltheti. Azonban aki bűnügyi felügyeletben várja a jogerős verdiktet annak ezen időszaka az előzetesben letöltött napokhoz képest rosszabb, mert két nap felel meg egy napnak.

A hírnek feltehetőleg BUdaházy örül a legjobban, hisz a terrorcselekmény és más bűncselekmények miatt első fokon tizenhét év börtönre ítélt Budaházy otthonában, nyomkövetővel készülhet fel a másodfokú tárgyalásra.

A vádirat szerint a Budaházy által létrehozott Magyarok Nyilai elnevezésű terrorszervezet 2007 és 2009 között erőszakos cselekményekkel próbálta megváltoztatni a kormánypártok politikáját és félelmet kelteni a lakosság egyes csoportjaiban. A vádlottak többsége jobbára tagadta a terhére rótt cselekményeket.

A Fővárosi Törvényszék 2016-ban már egyszer elítélte első fokon, nem jogerősen Budaházyt és társait – Budaházy akkor 13 évet kapott –, ám a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla azt a döntést hatályon kívül helyezte és az elsőfokú eljárás megismétlésére utasította a törvényszéket, amely idén márciusban hozott ítéletet.