hirdetés

Az EU csalás elleni hivatala, az OLAF szerint törvényszéki szinten a tagország igazságszolgáltatásának feladata eldönteni, követi-e az testület ajánlásait és ez igaz az Elios-ügyre is, amely a miniszterelnök vejét súlyosan érinthette volna. Azonban most kiderült a rendőrség a látszatra sem figyelt, hisz például az OLAF jelentésben megemlített Siófokról be sem kérte az iratokat és senkit nem hallgattak meg. Így objektív döntést hozni bármiről is igencsak nehéz.

 

bölcsöde rendőrségMég ha nem is nyitottak ügyet nemzeti szinten, ez nem érvényteleníti az OLAF eredményeit és a pénzügyi visszaélésre talált bizonyítékokat. Pénzügyi szinten, ugyanezen OLAF jelentés alapján, melyet a magyar hatóságoknak megküldtünk, az EB jelenleg is eljárást folytat – írták. Az EU Korrupció Ellenes Hivatala szerint 2017 végén az OLAF befejezte nyomozását, melyben 35, világítással kapcsolatos, az európai kohéziós alapokból finanszírozott ügyben találtak eltéréseket.

 

Az OLAF nyomozása feltárta, hogy nem csupán súlyos szabálytalanságok voltak a projektek nagy részében, de érdekütközésre is bizonyítékokat talált.

Amint arról korábban beszámoltunk, a magyar hatóságok bűncselekmény hiányában megszüntették az Elios Innovatív Zrt.-vel szembeni nyomozást. Az Elios több településen is tendergyőztes lett, így a cég végezhette el a közvilágítás korszerűsítését. Az eljárásokban az OLAF szabálytalanságokat talált, amelyek alapján a Pest Megyei Főügyészség még januárban rendelte el a nyomozást, amelyet most nem folytat  tovább.

Az azonban érdekes egy rendőrségi vizsgálat, amely során nem nézzük meg mondjuk az érintett településeknél lévő iratokat. Az Elios ügyben azonban azt a fáradságot sem vette a nyomozüóhatóság, hogy legalább a látszatra ügyeljen. Nem kérték be például a siófoki önkormányzattól az Elios-ügy dokumentumait. Sőt tanúkat sem hallgattak meg.

Siófokon 2520 lámpát szerelt fel az Elios jogelődje, ez 294,5 millió forintba került. A siófoki lámpacsere-programot az OLAF is megemlítette a jelentésében.

A rendőrség január óta nyomozott vagy valami hasonlót csinált az ügyben, de most kiderült, hogy Siófokról mégsem kérték be a közvilágítási projekt dokumentumait, pedig ez a település meg lett jegyezve az OLAF jelentésében.

A hivatalon belül az eredeti iratokat zároltam, és vártam, hogy majd megjelenik itt a nyomozó hatóság. Ehhez képest nem történt semmilyen megkeresés az irányomba – mondta Lengyel Róbert polgármester, aki 2014-ben váltotta le a város korábbi fideszes vezetőjét.