hirdetés

Vissza a múltba. Az LMP-s agrárpolitikus, Sallai R. Benedek szerint feudális földesúri rendszert épített ki a Fidesz-kormány. A kormány bebetonozza, sőt gyorsítja azt a folyamatot, amely 2002 és 2010 között kezdődött, és amely nagybirtokszerkezetet hoz létre – jelentette ki Sallai R. Benedek, az LMP képviselője pénteki sajtótájékoztatóján, a Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszterrel készített egyik kormányközeli lapban, „Áttörés a hazai birtokszerkezetben” címmel megjelent interjúval kapcsolatban.

sallai r.benedek-index

Sallai R. Benedek ennek alátámasztására a legtöbb területalapú támogatásban részesülőket alapul véve összehasonlította a jelenlegi birtokszerkezetet az 1930 előtti feudális rendszerrel, amikor nagy területeken egy-egy főnemes gazdálkodott, sokszor kiemelt közfeladatokat is ellátva.

Kijelentette: térségről térségre megvannak azok a több ezer hektáros nagybirtokosok, akik egy-egy egykori nemes földterületeit meghaladó birtokkal rendelkeznek. – Ennek eredménye, hogy a milliárdosoknak adják a milliárdokat – fogalmazott.

Közülük kiemelte Csányi Sándor nagyvállalkozót, az OTP vezetőjét, aki mintegy 25 ezer hektáron gazdálkodhat, és szembeállította Frigyes királyi herceggel, akinek 24 300 hektárja volt. Úgy folytatta: a jelenlegi nagybirtokosok gyakran helyileg is ott gazdálkodnak, ahol egykor egy-egy főnemesi család, mivel a szocializmusban utóbbiak birtokaiból alakítottak állami gazdaságokat, amiket napjainkban privatizálnak.

Ennek eredménye, hogy Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester birtoka szinte lefedi Habsburg József királyi herceg egykori területeit vagy Horváth László vállalkozóé az egykori Kétpó környéki Almásy-birtokokat – ismertette.

Zászlós Tibor Mezőfalvi Zrt.-je nagyobb területen működik, mint amennyi Esterházy Móric grófnak volt, Leisztinger Tamásé pedig az egykori Károlyi-birtokokat múlja felül – tette hozzá.

Ez maga a feudális rendszer – értékelte, mert szerinte aki ma egy traktorban ül, éppúgy nem jut földhöz, mint az egykori jobbágyok. A földforgalmi törvény uniós bírálatával kapcsolatban kijelentette: beigazolódik, hogy a jogszabály nem működik, hiszen sem a közösségi normáknak nem felel meg, sem annak a vállalásnak, hogy a külföldiek ne szerezhessenek földet Magyarországon. Hangsúlyozta ugyanakkor: pártja a kormánnyal egyetért, és támogatja abban, hogy jogi személyek továbbra se vásárolhassanak földet.

(Fotó: Index)