hirdetés

Az ügyészség a leghatározottabban visszautasítja a Quaestor-ügyben egyes politikusoktól származó rágalmakat – tudatta a Legfőbb Ügyészség közleményben, miután demonstrációt tartottak ellenzéki politikusok Polt Péterék előtt. Mint ismeretes, Tarsoly Csaba exbróker és az ETO futballklub volt tulajdonosának ügyében komoly szakmai vita alakult ki az ügyészség és a bíróság között. A Fővárosi Törvényszék közölte, hogy amennyiben a vádhatóság nem rendezi a vádiratot, úgy nem lesz tárgyalás a botrányos, Fideszhez közeli bróker ügyében.

tarsoly3

A politikai haszonszerzés célját szolgáló állítások minden ténybeli alapot nélkülöznek. A Quaestor-ügyben benyújtott vád törvényességét az eljáró bíróság sem vitatta – emelte ki a Legfőbb Ügyészség. Emlékeztettek arra, hogy Polt Péter legfőbb ügyész április 11-én az Országgyűlésben azonnali kérdésre válaszolva elmondta: az ügyészség a szakmai nézetkülönbségekre tekintet nélkül a jogszabályi előírások és technikai lehetőségek keretein belül eleget tesz a Fővárosi Törvényszék végzésének, és sor fog kerülni a büntetőjogi felelősség elbírálására.

Különösen abszurd, hogy az ügyészség az ügy megszüntetését kívánná a váddal elérni, ennek hangoztatása az igazságszolgáltatás tudatos szétrombolására irányuló kísérletnek tekinthető – fogalmazott közleményében a Legfőbb Ügyészség.

Mint ismeretes, a több mint egy éve kipattant Quaestor-ügyben február 5-én érkezett meg a Fővárosi Főügyészség vádirata a Fővárosi Törvényszékre. Öt vádpontban 5458 rendbeli csalást és sikkasztást rónak Tarsoly Csaba és társai terhére. Az elkövetési érték mintegy 77 milliárd forint és mintegy 32 ezer sértett van. Április elején a törvényszék az ügyben eljáró bírói tanácsa hiánypótlásra visszaadta vádiratot a főügyészségnek, ezután a nyilvánosságban vita bontakozott ki a törvényszék vezetése és Ibolya Tibor főügyész között arról, hogy megfelelő volt-e a benyújtott vádirat előkészítése, szükség van-e hiánypótlásra.

Ibolya Tibor akkoriban többek között azt közölte , hogy a főügyészségnek nem áll módjában teljesíteni a törvényszék kérését, mert azt sem a büntetőeljárási törvény, sem a bírósági gyakorlat alapján nem lehet végrehajtani. A törvényszék viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy a hiánypótló végzés ellen nincs helye fellebbezésnek, amennyiben pedig nem teljesítik, annak van eljárásjogi következménye. (Ezzel a törvényszék feltehetően az eljárás megszüntetésének törvényi lehetőségére utalhatott.)

Gyurcsány Ferenc országgyűlési képviselő, a DK elnöke egy demonstráción arról beszélt: a Quaestor-ügyben az ügyészség nem hajlandó benyújtani tárgyalásra alkalmas vádiratot, és ha ez így folytatódik, akkor a csalás elkövetője büntetlenül megúszhatja. Feltette a kérdést, hogy vajon létrejött-e egy vádalku, amelynek során a hatalmon lévők megmentik Tarsoly Csabát, ő pedig cserébe nem mondja el, amit bűnös pénzügyi üzelmeikről tud. Csütörtökön az MSZP és az Együtt is felszólalt a Legfőbb Ügyészség Markó utcai épülete előtt az ügyben. Az MSZP az ügyészség és a bíróság együttműködését sürgette a Quaestor-ügyben.

Senki ne szabotálja el az eljárást, hogy azok, akik elloptak 220 milliárd forintot, megkaphassák büntetésüket. Az ügyészségnek el kell végeznie azt a feladatot, amit a Fővárosi Törvényszék rárótt, és olyan vádiratot kell készítenie, ami alapján a büntetőeljárás lefolytatható – hangoztatta sajtótájékoztatóján Szakács László, az Országgyűlés költségvetési bizottságának és a brókerbotrány-bizottságnak a tagja.

Pápa Levente, az Együtt alelnöke pártja demonstrációján azt mondta: a legfőbb ügyész a legfőbb bűnsegéd, a vádirat pedig egy „fércmű”, szinte lehetetlen, hogy az ügyészség határidőre rendbe hozza. A politikus felszólította Polt Pétert, hogy meg ne próbálja „elsikálni az ország legnagyobb tolvajának”, Tarsoly Csaba volt Quaestor-vezetőnek az ügyét. Az ellenzéki politikus szerint a legfőbb ügyész kezei alatt „elhal” minden olyan feljelentés, amelyet fideszes politikus ellen tesznek.