hirdetés

Mégiscsak vizsgálódnak az ORÖ különös uniós pénzköltései után. Igaz nem Lázár János vette górcső alá a szervezetet, ahogy azt többen kérték, ami jobb is, hisz ő írta alá az ORÖ szerződését a kormánnyal. Így az ő vizsgálatába biztos bele kötött volna mindenki. Így Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere személyesen rendelt el vizsgálatot az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) részvételével zajló „Híd a munka világába” programjának gyanús pénzköltései miatt. Úgy tudni, hogy azon uniós rendelet, amire pályázott a ORÖ és Farkas képviselő szövetkezete és megkapták a százmilliókat annak a határidejei lejártak,  annak teljesítésével rég elkéstek, de ennek ellenére fizették ki. 

ORÖ-nol

Még a múlt héten merült fel, hogy a csaknem ötmilliárd forintos foglalkoztatási program forrásait nem a célnak megfelelően, vagyis nem a leghátrányosabb helyzetűek érdekében használják fel. Hisz az eddig lehívott 620 millióból a fidesz országgyűlési képviselője Farkas Flórián által vezetett Híd a munkába szövetkezet és az ORÖ irodaházat vásárolt majd 300 millióért, számítógépeket vett 21 millióért, autókat bérel és ki tudja mire költötték még a pénzt.

Tény kérdése, hogy az uniós  pénz 10 százalékát költhették volna ilyen vásárlásokra az ORÖ és Farkas Flóri szövetkezete. Tény kérdése, hogy a Híd a munkába szövetkezet 500 tagja helyett az ORÖ fizette be a tagdíjat, ami szabálysértő. Tény kérdése az is, hogy  amennyiben az unió szabálytalannak minősíti a pénz elköltését úgy a tagoknak kell visszafizetni az uniós százmilliókat, milliárdokat. Így minden tag 1,2 milliót már tehet is féle. Tény kérdése, hogy a projektjelentős csúszásban van így sajnos határidőre nem fejeződik be. Azonban nagyobb baj az, hogy az uniós pénzeket meg sem kaphatta volna Farkas Flórián fideszes országgyűlési képviselő szövetkezete.

 

A Híd a Munkába Szövetkezet érdekes módon 6 nappal a PTK módosítását megelőzően alakult, de a törvény módosítás miatt a 2006.évi X-es törvény 8/a § megváltozott. Így a törvény és az EU rendeletek értelmében olyan jogszabályra alakult a Szövetkezet, ami már hatályát vesztette. Ráadásul a pályázati kiírás és annak előírásait ha figyelembe vesszük, akkor a támogatási szerződést követő 30 napon belül meg kellett volna kezdeni a pályázat megvalósítását, hát ez is elmaradt. ami pedig tényleg elképesztő, hogy 2013.decemberében az Unió is hatályon kívül helyezte a 2006-os EK rendeleteket, amire ez a pályázat volt kiírva. Így úgy fizettek ki súlyos százmilliókat, milliárdokat, hogy a határidők réges régen lejártak – mondta Birta János a VÉROSZ,elnöke.

Az EMMI vizsgálata így érthető. A tárca a Magyar Nemzet kérdésére azt felelte, hogy a vizsgálat öt, legfeljebb tizenöt napig tart majd. Ennek során azt fogják ellenőrizni, hogy a Híd a munka világába program szakmai terve és támogatási szerződése összhangban van-e. Ez alapján pedig döntenek a támogatás kifizetésének mértékéről, illetve a Nemzetgazdasági Minisztérium bevonásával a program módosítását is kezdeményezhetik. Hozzátették, az ellenőrzés célja, hogy az ORÖ által benyújtott elszámolás ellenőrzése a kifizetés előtt megtörténjen.