hirdetés

Az LMP társelnöke, Szél Bernadett szerint már minden ötödik gyermek egyszülős családban él, és a harmaduk szegény. Ezeknek a családoknak az ügye elhanyagolt terület lett a kormány háza táján, pedig sürgősen tenni kell valamit. Épp ezért a nagycsaládosoknak járó kedvezményeket a gyermekeiket egyedül nevelő szülőkre is kiterjesztenék.

szabadban jatszo gyerekek

Az ellenzéki párt társelnöke vasárnap Budapesten, a gyermeknap alkalmából tartott sajtótájékoztatóján kiemelte, az a legfontosabb, hogy a gyerekek sorsa ne függjön attól, milyen családba és hányadik gyerekként születtek. A kormány ezzel szemben kizárólag egyetlen családmodellt preferál, és sajnálatos módon ennek a hatását a gyermekek is megérzik –mondta.

Mindig a gyermek jogainak és érdekeinek kell a legfontosabbnak lennie – hangsúlyozta az LMP képviselője, hozzátéve, az országban a gyermekek harmada a szegénység közelében él, és ezen az elmúlt években nem sikerült változtatni. Úgy folytatta: az egyszülős családok fele ki van téve a szegénység kockázatának és harmaduk szegénységben is él. Szél Bernadett jelezte, ezeknek a családoknak a 87 százalékában az anya egyedül neveli gyermekét, és nagyon kevés segítséget kap az államtól.

Szél Bernadett az LMP javaslatait ismertetve elmondta: a nagycsaládosoknak helyesen járó kedvezményeket kiterjesztenék az egyszülős családokra is, példaként említve az étkezési és tankönyvtámogatást. Hozzátette, utóbbiak körében a családi pótlék és a gyes összegét is megemelnék 30 százalékkal, valamint az egyszülős családokban felnövő gyerekeknek előnyt adnának a bölcsődei beiratkozásnál.