hirdetés

Gyanúsítottként hallgatta ki az ügyészség a Jobbik uniós képviselőjét, Kovács Bélát, akit már csak KGBélaként becézgetnek sokan. Mint ismeretes, az Európai Unió intézményei elleni kémkedés bűntettének megalapozott gyanúja miatt kérték a képviselő mentelmi jogának felfüggesztését, ami igen hosszas folyamat volt, s aki miatt még Polt Péter is Brüsszelbe utazott.

 KGbéla2

 

A Központi Nyomozó Főügyészség meggyanúsította K. Bélát  – közölte Keresztes Imre főügyész. K. Béla a gyanúsítással szemben panasszal élt. A jobbikos politikus tagadta a terhére rótt bűncselekmény elkövetését, és érdemi védekezést terjesztett elő. A bűncselekmény büntetési tétele 2 évtől 8 évig terjedő szabadságvesztés. A nyomozás határideje december 20. A minősített adatokat is tartalmazó nyomozás állásáról további tájékoztatás nem adható – olvasható az ügyészségi közleményben.

Szikinger István, a jobbikos uniós képviselő ügyvédje cáfolta, hogy minősített nyomozásról lenne szó. Mint mondta, valóban vannak az ügyben minősített adatok, ettől függetlenül nyílt nyomozás folyik ügyfele ellen. Az ügyvéd leszögezte: védence nem tagadta, hogy valóban találkozott orosz, kazah, üzbég diplomatákkal, akik között hírszerzők is voltak.

Minderre azonban az Alkotmányvédelmi Hivatal, amelynek ez lenne a dolga, nem hívta fel a figyelmét Kovács Bélának – mondta Szikinger István ügyvéd.

KGBéla állítólag a paksi bővítésről, a Déli Áramlatról és más egyéb, magyar vonatkozású ügyekről beszélt a diplomatákkal. De kérdezett is, a magyar érdekeket szem előtt tartva. Az ügyvéd arra is felhívta a figyelmet, hogy a bűncselekmény, amivel Kovácsot meggyanúsították, csak 2014 óta van benne a Btk.-ban, a gyanúsítás azonban 2010-től való kémkedést említ, így tulajdonképpen Kovács állítólagos kémkedésének 90 százalékát akkor követte el, amikor ez még nem volt büntethető. Arra a kérdésünkre, hogy ha ilyen gyenge lábakon áll az ügyészség gyanúja, vajon az Európai Unió illetékes szerve miért adta ki a képviselő mentelmi jogát, az ügyvéd felhívta arra a figyelmet: úgy adták ki ügyfele mentelmi jogát, hogy továbbra is végezhesse a feladatát, amit a mai napig meg is tesz.

Ha úgy tetszik, az ügyészség értelmezése szerint Kovács Béla a mai napig kémkedik, hiszen most is uniós képviselőként jár el különböző országokba, és ott diplomatákkal találkozik – közölte Kovács ügyvédje.

Tavaly május 15-én vált ismertté, hogy a legfőbb ügyész három nappal korábban diplomáciai úton Martin Schulz európai parlamenti elnökhöz fordult, kérve, hogy az EP függessze fel a jobbikos képviselő mentelmi jogát. A politikus ellen az Alkotmányvédelmi Hivatal 2014 áprilisában tett feljelentést, miután a polgári elhárítás figyelmét felkeltette, hogy a képviselő rendszeresen találkozik konspiratív módon orosz diplomatákkal, és havi rendszerességgel Moszkvába látogat. Kovács Béla több nyilatkozatban tagadta a kémkedés vádját. Az Európai Parlament jogi bizottsága hónapokon át vizsgálta, hogy a magyar ügyészség kérése alapján kiadható-e Kovács Béla a magyar hatóságoknak; Polt Péter legfőbb ügyészt is meghallgatták. A többi ilyen ügyhöz hasonlóan az egész folyamat zárt ajtók mögött zajlott. Kovács Béla jobbikos európai parlamenti képviselő még október közepén, amikor az EP jogi bizottsága mentelmi jogának felfüggesztését javasolta, azt mondta: örül annak, hogy lassan vége lesz az ügyének, és reméli, hogy tisztességes eljárásban lesz része.

Nagyon fontos, hogy minél hamarabb, tisztességes eljárásban zárják le az ügyet. Mentelmi jogomat kizárólag erre a nyomozásra vonatkozóan függesztették fel, de a jogszabályok szerint ez sem akadályozhatja a képviselői munkámat, és nem is lehet kényszerintézkedést sem alkalmazni velem szemben – mondta Kovács Béla a gyanúsítotti meghallgatás után.