hirdetés

A vádemelés helyett meghosszabbította az ügyészség a Kovács Béla jobbikos Európai Parlamenti képviselő ellen kémkedés miatt indult nyomozást. A sokaknak csak KGBélaként ismert politikus ügye mégsem halad oly simán, s úgy tűnik, az elmúlt években nem sikerült mindent lenyomozni a kémügyben.

KGbéla

Az ügyészség három hónappal, március 20-ig hosszabbította meg a nyomozás határidejét – közölte a lappal Simon Richárd, a Központi Nyomozó Főügyészség helyettes szóvivője.

Mint ismeretes, Kovács Béla ügyében még tavaly áprilisban tett feljelentést az Alkotmányvédelmi Hivatal, miután a polgári elhárítás figyelmét felkeltette, hogy a képviselő rendszeresen, konspiratív módon találkozik orosz diplomatákkal, és havi rendszerességgel Moszkvába látogat.

Polt Péter legfőbb ügyész tavaly májusban az EP elnökéhez fordult a jobbikos EP képviselő mentelmi jogának felfüggesztése érdekében, az EP azonban hosszasan vizsgálta a kérdést. Ennek ellenére a nyomozás simán folyhatott, s az ember azt hihette, hogy már csak KGBélát kell meggyanúsítania a vádhatóságnak, és mehet is az ügy vádemelési javaslattal a bíróságra. Azonban erre még várni kell.

A gyanúsításra másfél évvel később, idén december elején került sor, ennek lényege szerint az ellenzéki párt EP-képviselője az EU intézményei elleni kémkedést követhetett el. Kovács Béla tagadta bűnösségét és a gyanúsítás ellen panasszal élt.