hirdetés

Kezdődik a tárgyalás annak a fura és több mint érdekes zsarolási ügynek, amelyben egy ismert ügyvéd is vádlott Dr.L.György, aki másfél éve van dutyiban igen rossz körülmények között. Azonban több sebből vérzik első ránézésre ez a zsarolási-ügy. Egyrészt mert egy egyszerű üzleti elszámolásból, vitából lett egy súlyos bűnügy, és természetesen mint a klasszikus 90-es években hát persze, hogy az adós a sértett. Anno ez a trükk ment nap mint nap és a rendőrségen, ügyészségen a fizetni nem akaró felek feljelentéseket tettek legfőképp csak azért, hogy ne kelljen fizetni. Azonban van itt más baj is, az állítólagos zsaroló ügyvéd nem beszélt az üzlettársával és nem is fenyegette, sőt a sértettnek soha semmilyen baja nem esett és nem is kellett olyat tennie, amit nem akart. Így ez a zsarolás igen fura egy zsarolás szerintünk. De csak, hogy könnyítsünk az ügy megértésen képzeljék el, hogy a vádlottakat mentő vallomások, nyomozati anyagok egyéb bizonyítékok valahogy nem jutottak el a bíróságra. No comment.

 

Másfél évvel ezelött nagy dirrel – durral robbant a hír, hogy a nyomozók az ismert ügyvédet dr.L.Györgyöt bilincsbe verték egy zsarolási ügy miatt. Az ügyvéd azóta is előzetesben van igen mostoha körülmények között, holott van kisgyermeke, felesége, és sose volt elitélve és van még magyar lakcíme is, azaz elméletileg semmi nem akadályozná, hogy nyomkövetővel otthon lehessen. Főleg úgy, hogy kezdődik a számunkra első ránézésre igencsak furának tünő zsarolási ügy tárgyalás, azaz már a tanúk és a nyomozás befolyásolásának a lehetősége sem áll fenn.

Milyen érdekes, hogy az ismert focista Katzenbach gyilkosai fél év után haza mehettek ? Vagy épp Gyárfás Tamás tévés producer esete, aki a Fenyő-gyilkosságban érintett egy napot nem volt előzetesben! Egy állítólagos zsarolási ügyben meg valaki benn van 1, 5 évet, amelyre nagy tételben fogadunk, hogy a per végére kiderül itt csak egy egyszerű üzleti vita van, meg egy adós, aki inkább fizetés helyett feljelentést tett, mert az olcsóbb.

Az ügyészség szerint szerint a vádlott ügyvéd 2014-ben megbízást kapott a sértettől, hogy lássa el a kozmetikai termékeit forgalmazó cégcsoportot érintő ügyvédi feladatokat. Az ügyvéd felismerte, hogy megbízója bizalmatlan a hatóságokkal szemben, míg benne maximálisan megbízik az üzleti élettel, cégmenedzsmenttel, és joggal kapcsolatos ismereteit illetően. Elhatározta, hogy mindezt kihasználva, csalárd módon, valamint az üzletember zsarolásával jut anyagi előnyhöz.

Ennek keretében 2015 nyarán elhitette ügyfelével, hogy a hatóságok házkutatást terveznek nála tartani, és erre hivatkozással elkért tőle több adathordozót, amelyek üzleti és személyes titkokat tartalmaztak. Miután a csak kitalált házkutatásra nem került sor, az ügyvéd egy társával együtt azt mondta a sértettnek, hogy az adathordozókat a védelme érdekében a Dunába dobták. A valóságban ezek a tárgyak az ügyvédhez kerültek, amivel a későbbiekben zsarolta is a sértettet.

2015 tavaszán az ügyvéd elhitette megbízójával, hogy az általa képviselt társaság terjeszkedéséhez, bővítéséhez további cégeket kell létrehozni. Az ezt követő két évben az ügyvéd az üzletember költségén, és csak részben a tudtával, több gazdasági társaságot is létrehozott, amelyek élére saját bizalmi embereit tette, a tényleges érdemi döntéseket azonban ő maga hozta meg. Ezt követően a cégek közötti pénzmozgások felhasználásával, profit kivonásával az ügyvéd a sértettet megkárosította.

A sértett végül 2017 őszén felmondta a megbízást, ezután az ügyvéd – két vádlott társával együtt – egy éven keresztül zsarolta a sértettet, a hosszú évek alatt felépített cégcsoport és hírnév, illetve a magánélete súlyos megkárosításával, valamint élet elleni fenyegetésekkel. Ennek hatására végül több százmillió forint értékben szereztek meg tőle gyémántokat, készpénzt és ingatlant.

Az ügy másodrendű vádlottja egy magyar-izraeli gyémántkereskedő, L. Roni, aki aktívan részt vett a zsarolásokban, míg a negyedrendű vádlott – a sértett bizalmi emberének hitt sofőr – bűnsegédként szerepel a bűnügyben.

A harmadrendű vádlott a cégcsoport informatikai fejlesztője, aki a vád szerint a cégcsoport működéséhez elengedhetetlen adatok visszatartásával zsarolta a sértettet, ezzel 100 000 eurót kényszerített ki tőle.

Az ötödrendű vádlott nő egy stróman, aki a vád szerint az ügyvéd által kiállított, ügyvédi munkavégzésről szóló hamis számlák kifizetéséről intézkedett.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség az ügyben bűnszövetségben, élet elleni fenyegetéssel elkövetett zsarolás bűntette és más bűncselekmények miatt nyújtott be vádiratot a Pesti Központi Kerületi Bíróságra, a vádlottakkal szemben végrehajtandó börtönbüntetés kiszabását indítványozva.
Az ügyben más bűncselekmények gyanúja miatt a Fővárosi Nyomozó Ügyészségen továbbra is nyomozás van folyamatban, amelyet jelen ügyrésztől elkülönítettek.

Nos a hivatalos verdikt ez. Mindez igencsak erős és sok sok kérdést vet fel maga a vádirat is.

Azonban van baj az üggyel első ránézésre nem is kevés. Az Esti Újság úgy tudja, hogy ebben az érdekes bűnügyben a biróság valahogy nem kapta meg azon iratokat, bizonyítékokat, amelyek épp a vádlottak ártatlanságát erősítenék meg. Fura. Biztos kiesett az aktákból.

Másrészt melyik aza a hűlye ügyvéd, aki bárkit is megzsarolna ? Életszerűtlen már csak azért is, mert a vádiratot nézve a vádlott és zsaroló ügyvéd cégek sorát hozta létre ügyfelének, hogy az mindenhol tudja a termékeit értékesíteni és nem utolsó sorban feltehetőleg azért is, hogy optimalizálja az adókat. Azaz ez az ügyfél érdeke volt legfőképp.

Az is fura, hogy az állítólagos zsarolás és feljelentés között eltelt több mint 3 év ? Mi történhetett ? Bezárták a sértettet a vádlottak ennyi időre ? Vagy a sértett 3 évig rettegett és bújkált ? Nem, évekig élt vígan és sértetlenül, ahogy azt a tények mutatják. Akkor meg ez milyen zsarolás ?

Nekünk úgy tűnik és végig is kisérjük ezt a pert, hogy itt valaki nagyon hazudik. Itt egy elszámolási vitáról lehet szó maximum ezért telt el 3 év a feljelentésig. Milyen egy elkurt zsarolás az, hogy a zsaroló az összes céget, amelyet létrehozott és a sértett ezt ugye nem akarta állítólag, a vádirat szerint, de átadta a sértettnek és ezen cégek vígan árusították a kozmetikai termékeket és a pénzeket is beszedték ? Fura.

A sértett nagy valószínűséggel eddig hitegette a hitelezőjét vagy üzlettársát az ismert ügyvédet. Ez az életszerű. Aztán a sértett úgy gondolta inkább feljelenti dr.L.Györgyöt ez egyszerűbb is, meg addig se kell fizetni, azaz ez sokkal olcsóbb megoldás.

Úgy tűnik itt egy polgárjogi dolgot csavart bűnügyi köntösbe a feljelentő, amire a bíróság is hamar rá fog jönni. Amúgy ez a legalja eljárás a 90-es években divat volt, a piti csalók körében, akik gyorsan elrohantak a rendőrségre, néha meg is verették magukat és így juttatás dutyiba a hitelezőiket fizetés helyett.

Tény, sok ember ült így ártatlanul. Azonban az adósok , a hazugok mind lebuktak egy idő után.

(Csákány Tibor )