hirdetés

Újabb negatív rekordot döntött Magyarországon a koronavírus. Nagyon magas az elhunytak száma, egy nap alatt 28 ember halt bele a járványba. Ráadásul már 56 idősotthonban találtak koronavírusos embert, ami szintén aggasztó szám. 28 iskolában és óvodában rendeltek el szünetet. Sajnos a koronavírus elleni második csata kezd uralhatatlan lenni.

 

Fekete nap volt: 28-an haltak meg egyetlen nap alatt a koronavírus miatt. Ez rekord.

Minden esetben valamilyen krónikus betegségük volt az elhunytaknak, mondta Müller. Az áldozatok 55 és 93 év közöttiek voltak.
Egyre több fertőzöttet ápolnak kórházban, több mint 1500 embert, és 160-an vannak lélegeztetőgépen.

28 óvodában és 16 iskolában rendelt el oktatási szünetet már az operatív törzs. Azaz szép lassan itt is leáll minden.

Nagyon magas, 14 százalék feletti az elvégzett tesztekhez viszonyítva a pozitív tesztek aránya. (Az Egészségügyi Világszervezet szerint akkor van kontroll alatt a járvány, ha 5 százalék alatti a pozitív tesztek aránya. Ezért jóval többet kellene tesztelni.) Ez inkább azt mutatja – alátámasztva az elmúlt 3-4 hét folyamatát -, hogy nagyon kevés tesztet végeznek az országban, elértük a tesztelési kapacitás felső határát.

Már széles körben, a társadalom valamennyi korosztályában ott van a vírus – fogalmazott.

A százezer lakosra jutó pozitív esetek száma 322 volt a 40. héten. Míg a 41. héten már 397 ez a szám.

Az egész járvány alatt a legfiatalabb elhunyt 21 éves volt, a legidősebb 103 éves.

Őszi szünetben sok családban a nagyszülőkkel tudják csak megoldani a gyerekfelügyeletet. Erre azt mondta Müller, hogy „csak egészséges emberek találkozzanak.” Most meg kell tanulnunk kicsit másképp szeretni – fogalmazott. Előtte most ünnep van, október 23., ott megfigyelhetik a szülők a gyereket. Csak ha egészséges a gyerek, akkor vigyék el a nagyszülőhöz – tanácsolta.

Már 52 szociális intézményben van koronavírusos személy. Az ilyen intézményben lakók (több mint 6 ezer személy) durván 10 százaléka koronavírusos. A szociális otthonokban lakók közül 37-en hunytak el a koronavírus miatt.

Az esőben gyorsan átnedvesedő maszknak változik a hatékonysága, gyengül a védelmi képessége. Ezért cserélni kell a maszkot.

(csákány)