hirdetés

Csökkent az uzsorás ügyek száma. A lebukás lehetősége és az elrettentő ítéletek is sokakat elterelt ezen kizsákmányoló lehetőségtől, és az elfogott uzsorások egy részének nincs utánpótlása. Bár az uzsorások taktikát váltottak, már nem pénzt adnak, hanem élelmiszert a rászorulóknak méregdrágán. Borsodban van olyan hely, ahol egy kiló kenyérért ezer forintot is felszámítanak.
szegenyseg-karpatinfo-netAz ORFK szerint az elmúlt években egyre kevesebb alkalommal kellett nyomozni uzsorakölcsönök miatt. 2012-ben még 378 uzsoraügyet zártak le országszerte, 2013-ban pedig már csak 320-at. Egy évvel később 125-re csökkent az esetek száma, és a mérséklődés folytatódott. Tavaly 87 ügyet rögzítettek, idén azonban ennél is alacsonyabbra süllyedhet az esetszám: az idei féléves statisztika mindössze 11, már befejezett ügyről árulkodik.

Ez az örömteli szám csak azokról az esetekről tanúskodik, amelyek napvilágra, illetve a rendőrség tudomására kerültek. Azaz a látencia sokkal nagyobb lehet és az ügyek száma is.
Ráadásul az uzsorások taktikát váltottak többnyire. Már nem pénzt adnak a rászoruló és kiszolgáltatott helyzetben lévőknek, hanem élelmiszert, italt vagy épp, amit akar. Borsodban volt olyanra példa, hogy az uzsorás szó szerint közértet nyitott. Igaz, egy kiló kenyér, ha nem tudott az ember érte fizetni, akkor fel lett írva és több mint ezer forintot taksált.

A változás látványos – s erre a KDNP alelnöke büszke, mint sokan mások. Rétvári Bence szerint az uzsorázás a szegényebb, kiszolgáltatott rétegeket fenyegető egyik legveszélyesebb társadalmi-bűnügyi jelenség, visszaszorítása pedig csak összetett intézkedésekkel lehetséges.

A büntető törvénykönyv 2011-es módosítása után a korábbiaknál több elkövető került rács mögé. A lebukás valós lehetősége pedig sokakat elrettenthetett, így az elfogott uzsorások egy részének helyére nem léptek újabb elkövetők.

(Fotó: karpatinfo.net)