hirdetés

Előzetes letartóztatásba került a körúti robbantással gyanúsított fiatal  zalai férfi. Mindez várható volt, hisz a közvélemény felé mutatni kellett valamit. Azt, hogy milyen bizonyítékok alapján rendelték el a legsúlyosabb kényszerintézkedést, továbbra sem tudni. Aggályos az is, hogyha bűnismétlésre készült a fiatal, akkor hol van az új bomba? Mint ahogy az is különös, hogy milyen bizonyítékot tudott volna megsemmisíteni elfogása után?
zalai-robbanto2Előzetes letartóztatásba helyezte a Teréz körúti robbantás gyanúsítottját pénteken a Budai Központi Kerületi Bíróság –ismertette a Fővárosi Törvényszék szóvivője újságírókkal a helyszínen.
Póta Péter azt mondta, hogy kiemelkedően súlyos bűncselekménnyel gyanúsítják a terheltet, több emberen, hivatalos személy sérelmére, előre kitervelten elkövetett emberölés bűntettének kísérletével, valamint robbanóanyaggal visszaélés bűntettével. Emiatt akár életfogytig tartó szabadságvesztés is kiszabható vele szemben.

A szóvivő kérdésre válaszolva arról is beszélt, hogy a gyanúsított a bíróság előtt nem tett vallomást, meg sem szólalt. Póta Péter elmondta, hogy a bíróság megállapította, hogy fennáll az alapos gyanú, azt alátámasztják a helyszíni szemléről készített jegyzőkönyvek, a vegyész- és a DNS-szakértői vélemény.

Közölte, a bíróság az ügyészi indítvánnyal egyezően rendelte el az előzetes letartóztatást. Kimondta a bíróság azt, hogy a kiemelkedően súlyos bűncselekmények magas büntetési tétele miatt fennáll a szökés veszélye, emellett nem ismert, hogy mi volt a bűncselekmény motivációja, ezért fennáll annak veszélye is, hogy a gyanúsított megpróbálja meghiúsítani a bizonyítási eljárást. A tárgyi bizonyítási eszközök alapján pedig fennáll a bűnismétlés veszélye – tette hozzá.

Mindezen kommünikét nézve úgy tűnik, nincs sok bizonyíték a fiú ellen, hisz ha lett volna egy másik bomba, akkor azt már rég bemutatták volna a hatóságok. Mint ahogy az is nehezen értelmezhető, hogy megpróbálta volna a bizonyítékokat eltüntetni, ezt meg hogy, ha lefoglaltak. Ráadásul ennél is nagyobb baj, hogy az indíték az nagyon nincs meg. Így pedig összességében egyelőre gyenge lábakon áll minden.

Persze ettől bárkit bármikor el lehet ítélni, hisz így volt az a nyolc emberéletet követelő móri gyilkosság kapcsán is.

Mint ismeretes, szeptember 24-én éjjel robbantottak a főváros VI. kerületében, a Teréz körúton egy földszinti üzlethelyiségnél, két rendőr megsérült, egyikük életveszélyesen. Az ORFK október 18-án közölte, hogy elhagyhatták a kórházat a sérültek, és rehabilitációs kezelésen vesznek részt.

A robbantás után Papp Károly országos rendőrfőkapitány azt mondta: a járőrök voltak a célpontok, „a rendőreimet ki akarták végezni”.

A rendőrség, az ügyben eljárást folytató Központi Nyomozó Főügyészség, valamint a Terrorelhárítási Központ vezetői csütörtöki sajtótájékoztatójukon jelentették be, hogy szerdán Keszthelyen elfogták a büntetlen előéletű, magyar állampolgárságú, nem budapesti illetőségű férfit, akit a bűncselekménnyel gyanúsítanak.