hirdetés

Dráma Gyöngyöstarjánban. Brutális mennyiségű víz zúdult a településre. A nagy mennyiségű eső és az így kialakult villámárvíz miatt két helybéli életét is vesztette. Magyarországon az elmúlt években ez az első olyan eset, a villámárvízek során, amelybe belehaltak. Az önkormányzat be is jelentette, hogy az érintett családoknak minden segítséget megad.

A helyi önkormányzat Facebook-oldala szerint a csütörtöki felhőszakadás miatt sújtotta villámárvíz a falut. „Gyöngyöstarján önkormányzata őszinte részvétét szeretné kifejezni az elhunytak családjának, és felajánlja mindennemű segítségét ebben a tragikus helyzetben” – írták.

A Gyöngyös Ma hírportál kereste a rendőrséget, mert már korábban felmerült, hogy van halálos áldozat. A rendőrség nem erősítette meg a hírt, de közölte, hogy egy embert keresnek. Az esetleges halálos áldozatokkal kapcsolatban kerestük a Heves Vármegyei Rendőr-főkapitányságot, amint válaszolnak cikkünket frissítjük.

Az önkormányzat szerint az ár jelenleg is veszélyt jelent, bárkit és bármit képes elsodorni. Arra kérik a lakókat, hogy figyeljék a tájékoztatásokat, és segítsék a hatóságok munkáját a védekezésben és a kármentésben is.

Az ügy miatt érdemes azon elgondolkodni, hogy egy település vízelvezető rendszere mennyire megfelelő, mennyire lettek ezen beruházások jól elkészítve, s mennyi csapadékot tudnak ezen hálózatok, csatornák elvezetni ? A gyönygyöstarjáni eset rávilágít sok mindenre. Egyrészt a települések egy villámárvíz ellen védtelenek teljes mértékben és már emberéleteket is követelnek ezen időjárás jelenségek. Így mindenképpen szükséges lenne a szakemberekkel közösen megvizsgálni, mely települések veszélyeztetettek és a lezúduló esőt, árvizet ezen települések csatornái miképp tudják megoldani elvezetni ?

Az Önkormányzat az alábbi közleményt adta ki.

Tisztelt Gyöngyöstarjáni Lakosok!

Gyöngyöstarján közössége most rendkívül nehéz órákat él át a csütörtöki felhőszakadást követő villámárvíz miatt.
Eddigi információink alapján két ember életét vesztette.
Gyöngyöstarján önkormányzata őszinte részvétét szeretné kifejezni az elhunytak családjának, és felajánlja mindennemű segítségét ebben a tragikus helyzetben.
Az áradat jelenleg is veszélyt jelent, bárkit és bármit képes elsodorni. Az időjárás kiszámíthatatlanul alakul a következő napokban is. Kérjük, hogy vigyázzanak egymásra, jelezzék, ha bárki veszélyben van!
Kérjük, hogy figyeljék a rendőrség, a Katasztrófavédelem és az önkormányzat hivatalos tájékoztatási csatornáit a következő időszak feladatairól, és segítsék a hatóságok munkáját a védekezésben és a kármentésben, ez a település érdeke!
Fogjunk össze a bajban!
Köszönjük!
Gyöngyöstarján Község Önkormányzata