hirdetés

Egyre több feljelentés érkezik a ceglédi bedőlt brókercég a Hungária Értékpapír Zrt vezetői és tulajdonosai ellen. Az Esti Újság úgy értesült, az őt börtönben lévő bróker közül, két érintett esetében már nem volt indokolt az, hogy előzetes letartóztatásban legyenek. A súlyos több tíz milliárdos brókerbotrány főszereplőinek a vagyonát folyamatosan foglalják le az ügyészek. Az eset érdekessége, hogy a Biztonság Trade cég nevében folytatott betétgyűjtés miatt is bővülnek hamarosan a gyanúsítások.

hungaria_gyanusitott1_szb

Mint ismeretes a brókerbotrányok egyik rejtélyes szereplője a Hungária Értékpapír Zrt volt, amely egy párszáz millió forinots banánhéjon csúszott el. A dominó elv azonban őket is utolérte és több ezer, sokak szerint több tízezer károsult futhat a pénze után, amit a cégnél helyeztek el. A kár elérheti a több tízmilliárd forintot is. A cég vezetői trükkösen a Biztonság Trade cégükön vettek fel pénzeket befektetés céljából is írtak alá éves 30%-os hozamokat. ezt a pénzt aztán a Hungária Értékpapír elkezdte forgatni, befektetni. Sokak szerint aranyba, gyémántba, dubai építkezésekbe. Pontosan nem tudni. A brókerek fizettek is rendben mindenkinek, egészen a bedőlésig. A Pest megyei Főügyészség gőzerővel nyomoz az ügyben és jelenleg is tart a vagyon-visszaszerzési eljárás. Ennek eredményeként ingatlanok, gépjárművek, vitorláshajó, készpénz, részvények, bankszámlakövetelés zár alá vételére került sor. A bűnügynek jelenleg öt gyanúsítottja van, akik közül hárman előzetes letartóztatásban vannak, egy gyanúsított házi őrizetben van, egy gyanúsított pedig lakhelyelhagyási tilalom hatálya alatt áll.

A hetekben egyébként több ceglédi lakos is felháborodott és panaszkodott szerkesztőságünknek, mert látni vélték sétálni a városban az egyik főbrókert, aki földönfutóvá tette őket.  Mivel nem tudni kik kerültek háziőrizetbe és lekhelyelhagyási tilalom alá ezért elképzelhető, hogy a főkolomposok azaz a bróker cég vezetőit valóban láthatták. Mi azonban úgy véljük lehet rosszul, hogy a brókercég tulajdonosai még előzetesben vannak.

hungaria gyanúsítottak

A nyomozás során eddig közölt gyanúsítások annyiban bővültek, hogy Százhalombatta, Fót, Alsónémedi és Ceglédbercel önkormányzatai sérelmére elkövetett sikkkasztás bűntettének megalapozott gyanúja is közlésre került. A gyanúsítás lényege szerint a gyanúsítottak az önkormányzatok által a cégükre bízott összegeket nem az ügyleti felhatalmazás és a vonatkozó pénzügyi szabályok szerint használták fel. Így az önkormányzatokkal megbeszéltekkel szemben, és hozzájárulásuk nélkül  az átvett összegeket állampapírok vagy diszkontkincstárjegyek vásárlása helyett a Hungária Értékpapír Zrt. érdekeltségébe tartozó cégek kötvényeibe fektették. Magánszemélyektől folyamatosan érkeznek újabb feljelentések,melyek vizsgálata kitartóan zajlik. A nyomozás az Ön által megjelölt kft. tevékenységére is kiterjed.-Dr.Gyugyi Csilla, szóvívő, Pest Megyei Főügyészség.