hirdetés

A Magyar Orvosi Kamara mielőbbi rövid de igazán szigorú boltzárásokat sürget, hogy a járványnak a gyors terjedését megszakítsuk. Az élelmiszer boltokon , gyógyszertárakon és benzinkutakon kivül mindent zárnának az orvosok két hétre, hogy legyen jövőre kit meglocsolnunk.

 

Az oltás lesz az, ami miatt május-júniusban ki lehet majd nyitni. De aki a jövő héten megkapja az oltást, annak semmi sem garantálja, hogy ezen a héten nem kerül kórházba vagy intenzív osztályra – mondta Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke .

A MOK pár napja közölte közelményében, hogy a baj nagy, és ha nem vigyázunk, még nagyobb lesz.

Most minden nap minden ember személyes felelőssége a védekezés, hogy ne fertőződjön meg.

Élelmiszerbolton, patikán kívül gyakorlatilag mindent be kellene most zárni. Drogéria minek? Az alapvető tisztálkodási, higiéniás felszerelések mind kaphatók az élelmiszerboltokban is. És az emberek szervezzék észszerűen a vásárlásukat, ne legyen az, hogy ma berohanok egy vajért, holnap egy kiló kenyérért, hanem heti bevásárlásokat szervezzenek, minimalizálják a boltban való tartózkodást!– fogalmazott Kincses, aki szerint a barátoknak most szerinte skype-on kellene egymást felhívniuk azért, hogy „jövő húsvétkor legyen kit meglocsolni azok közül, akiket szeretünk”.

A MOK elnöke jelezte: muszáj a csoportosulást kerülni, a tömegközlekedést is.

A számok sajnos minket igazolnak – két nap alatt meghalnak annyian, mint a tavaly tavaszi hullámban összesen –, a helyzet súlyossága változtat a közgondolkodáson és az intézkedéseken is. Mi Facebook-lájkokat nem gyűjtünk– mondta az elnök, aki úgy véli, két hét durva szigor elég lenne egy olyan járványhelyzetben, amilyen nem volt az elmúlt ötven évben.

(cst)