hirdetés

Matolcsy György, a jegybank elnöke és Polt Péter legfőbb ügyész egy elegáns belvárosi étteremben ebédelt, amire rárepült mindenki, és ez egy az emlékekben maradandó esemény lesz, úgy tűnik. A fotót Pápa Levente, az Együtt politikusa tette nyilvánossá. Nos, ezen találkozóval elméletileg semmi gond nincs, vagy nem lenne, ha az MNB alapítványai miatt az ellenzék ne tett volna feljelentést. De tett, és ez így kicsit nehezen magyarázható a találka. Sőt sok szakértő szerint ezen találkozó nehezen magyarázható.

polt-matolcsy

Hack Péter alkotmányjogász szerint a legfőbb ügyész, Polt Péter és az MNB elnökének, Matolcsy Györgynek a találkozója, vagy nevezzük ebédnek, nehezen magyarázható. Sőt kimagyarázhatatlan.

Mint ismeretes, Pápa Levente, az Együtt politikusa épp egy nappal korábban tett feljelentést az MNB alapítványai miatt a legfőbb ügyésznél. Erre másnap teljesen véletlenül pont a feljelentett és a fővizsgáló találkozik egymással, ami szerencsétlen újabb véletlen egybeesés.

Az ügyészség a 24.hu cikkei után közölte is, hogy dr. Polt Péter legfőbb ügyész – az MNB által tett feljelentések tárgyában – előre egyeztetett munkaebéden találkozott dr. Matolcsy Györggyel.

Tény kérdése, hogy az MNB alkalmazottja Polt Péter felesége, vezető beosztásban. Az is tény kérdése, hogy Pápa Levente tett feljelentést, ha nem is konkrétan Matolcsy ellen, de az MNB alapítványai miatt. Az is tény kérdése továbbá, hogy az ügyészség etikai kódexe szerint  az ügyészeknek a pártatlan és egységes eljárásuk során annak látszatára is ügyelniük kell, s mindezt maga Polt ügyész úr fogalmazta meg anno – írta a vastagbőr.blog.

Szakács András, a Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa szerint a magyarok többsége korlátozottan rendelkezik a korrupció felismeréséhez szükséges ismeretekkel. Általánosságban talán még megy a fogalom meghatározása.

Az összeférhetetlenség még kevésbé megfogható fogalom, mint a korrupció, az etikai kérdések pedig általában fel sem merülnek társadalmi szinten – mondta Szakács András elemző, aki szerint a közéleti éberséghez szükséges tudatosság azért is hiánycikk ma Magyarországon, mert – bár hit- és erkölcstannal, s mindennapos testneveléssel bőven ki vannak tömve az órarendek – a demokráciát sajnos Magyarországon nem tanítják az iskolákban, holott tőlünk nyugatabbra ez kötelező tananyag.

(Foró: Pápa Levente, forrás: 24.hu–Esti Újság)