hirdetés

Az amerikai Human Rights Watch emberi jogi szervezet angol nyelvű jelentése szerint rossz körülmények között tartja Magyarország a menekültkérelem elbírálására várókat, sőt volt, akit meg is vertek. A Belügyminisztérium visszautasította a vádakat.

röszke-szegedma.huA Human Rights Watch honlapján kedden megjelent, angol nyelvű jelentésében Lydia Gall, a szervezet kutatója azt írta: különösen kegyetlen, hogy arra kényszerítik a már Magyarországon lévő menekülteket, hogy menjenek vissza Szerbiába, ahol szörnyű körülmények között kell heteket eltölteniük.

A HRW a menedékkérőkkel készült interjúk alapján 12 erőszakos cselekedet rögzített, amelyet migránsok, menedékkérők ellen követtek el, köztük négy gyermek is volt, és az állítások szerint több esetben egyenruhások verték meg őket. A megkérdezettek közül volt, aki azt mondta a HRW-nek, hogy a rendőrök nem segítettek sérült embereken, volt, aki gyerekkel volt és paprikaspray-vel fújták le. Többen arról is jelentést tettek, hogy tonfával, ököllel ütötték vagy lábbal rúgták őket, a sérülésekről fényképek is vannak.

A Belügyminisztérium az MTI-hez eljuttatott reagálásában visszautasította a HRW állításait. Közlésük szerint a „bevándorláspárti szervezet” nem először támadja Magyarországot, korábban a magyar határzár építését és a kormány illegális bevándorlás elleni intézkedéseit is támadta. A magyar rendőrség és a bevándorlási hivatal lejáratására tesz kísérletet a szervezet. A BM hangsúlyozta, hogy a rendőrök és katonák törvényesen, az unió és a magyar jogszabályok szerint védik Európa schengeni határait. „A rendőrség a törvényesség, a szakszerűség és az arányosság elvének betartásával hajtja végre intézkedéseit, különös figyelemmel az illegális bevándorlókkal szembeni emberséges, emberi méltóságukat tiszteletben tartó bánásmódra.”

A BM kitért arra is, hogy nem zaklatják a migránsokat, a jelentős számban kísérő nélkül érkező gyermekek védelemben, egészségügyi ellátásban, oktatásban részesülnek, az arra ténylegesen rászorulókkal humánusan járnak el, a határon és az ország területén várakozók méltányos eljárásban részesülnek. A tárca ugyanakkor elvárja, hogy a migránsok betartsák az Európai Unió és Magyarország jogszabályait – írták.

Az tény, hogy a határon szolgáló rendőrök és katonák igen feszültek a sok munka és a rossz körülmények miatt és ez okozhat sokszor feszültséget. Az is tény, hogyha nem menekült az ember a röszkei határátkelőnél, bizony minden hatósági személy komor, rosszkedvű, ingerlékeny, és már ott tartunk, hogy a szerb határőrök és rendőrök is kedves, mosolygós emberek a magyarokhoz képest.

(Fotó: archív)