hirdetés

Felkészültek a déli határnál a rendőrök, a katonák és a bevándorlási hivatal munkatársai a keddtől érvényes változásokra – ezt közölte a Belügyminisztérium. Kedden ugyanis életbe lép a szigorúbb jogi határzár. Innentől – a kormány szerint – csak a valódi menekültek léphetnek be az országba. Egyedül a kísérő nélkül érkező gyerekek jelentenek kivételt.

 

határjárőrözés-MTI.Itthon 3 nap múlva életbe lépnek az új szabályok. Keddtől a menekültügyi eljárásokat már a határon folytatják le és csak azokat engedik be az országba az ügyintézés idejére, akik 14 évnél fiatalabbak – közölte a Belügyminisztérium.

A szaktárca emlékeztet: a tranzitzónába érkezőket a beléptetés előtt átvizsgálják majd, és egy általuk értett nyelven tájékoztatják jogaikról és kötelezettségeikről.

A nap 24 órájában elérhető lesz az egészségügyi és a szociális ellátás is, és egyebek mellett fekvőhelyet, ágyneműt, tisztasági csomagot, napi háromszori étkezést, és vallásgyakorlásra alkalmas helyiséget is biztosítanak a tranzitzónákban a bevándorlóknak.